Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
(от лекция на Свами Тиртха, 11.05.2017 вечер, София)

(продължава от предишния петък)

„Скъпи царю Рахугана, ако на човек не му се удаде възможността да посипе цялото си тяло с прахта от лотосовите нозе на велики предани, той не може да постигне Абсолютната Истина. Не може да постигне Абсолютната Истина просто посредством целомъдрие (брахмачария) и стриктно спазване на правилата на семейния живот, нито като напусне дома си и стане ванапрастха, приеме санняса или в знак на покаяние се подложи на сурови изпитания, като се потапя в ледена вода зимно време или пали около себе си огньове под жежките лъчи на лятното слънце. Има и много други начини да се разбере Абсолютната Истина, но тя се разкрива само на тези, които са получили милостта на велик предан.”[1]

Това е начинът да се постигне – не чрез тапас, не чрез знание, не чрез това или онова; просто пътят на милостта отваря вратата. Това е прекият път; макар че няма преки пътища, няма по-лесни решения и т.н. При все това, искаме ли в края на краищата да открием пряк път, това е той. Ако получим специалното внимание на свят човек, то несъмнено ще подобри живота ни. Това е божествен принцип. Не е нужно сляпо да го вярвате. Пробвайте, опитайте да го преживеете, стремете се да го постигнете. Вижте сами дали работи във вашия случай или не. Бъдете готови да изследвате тази истина. Проверете сами за себе си, защото когато сте го усетили, ще можете да го вярвате напълно. И независимо от относителната ситуация и от житейските обстоятелства около нас – дали сме аскети или в семейство – ако тази милост ни бъде дадена, тя ще подобри положението ни. Така че въпросът не е да променяме относителната си позиция, а да добием божествения досег.

„Кои са тези чисти предани, за които става въпрос? Чистите предани не обсъждат материални въпроси като политика или социология. Чистите предани разговарят единствено за качествата, проявленията и забавленията на Бога. Такива хора са изцяло потопени в това да Го възхваляват и обожават. Когато човек общува с чисти предани и постоянно слуша обсъждането на подобни теми с подобаващо уважение, дори този, който иска да се слее с битието на Абсолютната Истина, се отказва от това намерение и постепенно се привързва към служенето на Васудева.[2]

Обикновено какви са темите на човешките разговори? Знам малко повече за беседите в мъжка компания. Пари, жени, позиция, футбол, политика – това са игрите на големите момчета. Жените: някакъв специален грим, нова диета, мъже, деца…Така че всички ние си имаме теми за обсъждане, нали. Но съжалявам, всички тези теми са не чак толкова ценни съкровища. Едва ли някое от тях ще остане с нас за дълго време. От свежите шестнадесет много бързо стигаме до сухите шейсет. Затова недейте да имате такова телесно разбиране за живота. По-добре да развием съзнание за духа. Затова трябва да говорим за други неща, които ще бъдат с нас по-дълго. Много красиво е казано тук, че Бог е прославян и почитан с пълно внимание. Това ще донесе промяна и в интереса. Ако навлезете в кръга на такива чисти предани, това ще промени вашия интерес.

И това заключение на древните писания отпреди хиляди години всъщност е доказано от моя опит. Веднъж срещнах един млад студент в университета. Изучаваше история, но много се интересуваше от източните науки. Та той ми каза: „Имам такова и такова образование и съм привлечен от Бон будизма.” Казах: „Много хубаво! Продължавай, това е нещо много интересно.” Тогава той добави: „Обаче се интересувам и от санскрит, а в моя град има един човек, който преподава санскрит, така че се срещнах с него и уча санскрит при него.” Казах: „Много интересно! Може ли да науча кой е този човек?” И той назова един наш предан, който на практика е най-добрият учител по санскрит в света, или поне в Унгария. Тогава му казах: „Моля те, продължавай да учиш санскрит!” След няколко месеца разговаряхме отново и той каза: „Знаете ли, в началото се интересувах от Бон будизъм, но сега съм повече заинтересуван от бенгалския ваишнавизъм.” Така че влизайки в досег с чистата преданост, ценностната ви система и интересите ви се пречистват.

(следва продължение)

[1] „Шримад Бхагаватам”,5.12.12

[2] „Шримад Бхагаватам”,5.12.13Leave a Reply