Archives

Calendar

March 2021
M T W T F S S
« Feb    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
fire and water

(от лекция на Свами Тиртха, 08.01.2016 сутрин, София) 

(продължава от предишния понеделник) 

Говорихме, че трябва да намерим своето място, позицията си. „Преданите могат да бъдат разделени в три класи. Първата, или най-високата класа, се описва по следния начин: човек е много вещ в изучаването на разкритите писания, както и в привеждането на аргументи от тях. Той много добре може да представя заключенията и да представя преданото служене по съобразителен и решителен начин. Съвършено разбира, че най-висшата цел на живота е да се постигне трансцендентално любовно служене към Кришна и знае, че Кришна е единственият обект на обожание и любов. Такъв първокласен предан е този, който стриктно следва правилата и предписанията под насоката на автентичен духовен учител, и искрено му се покорява в съответствие с разкритите писания. Така, съвършено обучен да проповядва и сам да стане духовен учител, той е считан за първокласен. Първокласният предан никога не се отклонява от принципите на по-висшия авторитет и постига непоколебима вяра в писанията, разбирайки пълния им смисъл и аргументи. Когато говорим за аргументи и смисъл, става дума за аргументи и смисъл основани на разкритите писания. Първокласният предан не се интересува от сухи умозрителни методи, предназначени за пилеене на време.

Второкласният предан има следните признаци: не е много вещ в споровете основани на разкритите писания, но има твърда вяра в целта. Смисълът на това описание е, че второкласният предан има стабилна вяра в процеса на преданото служене към Кришна, но понякога може да не съумява да привежда аргументи и заключения, опиращи се на силата на разкритите писания, пред опонентите си. В същото време той е напълно сигурен вътре в себе си в своето решение, че Кришна е върховният обект на обожание.

Начинаещият, или третокласният предан, е такъв, чиято вяра не е силна, като същевременно и не познава заключенията на разкритите писания. Вярата на начинаещия може да бъде променена от някой друг, който притежава по-силни аргументи. За разлика от второкласния предан, който също не умее да излага аргументи и доказателства от писанията, ала при все това притежава пълна вяра в целта, начинаещият, обратно, не притежава такава твърда вяра. Затова и е наречен начинаещ.”[1]

И така, да открием своето място. Тук имаме три категории. И тъй като сме обучени да сме смирени, не претендираме да сме на най-високото ниво. Обаче, нали, понеже седим тук вече от две седмици, не се считаме и за начинаещи. „Нашата позиция е на предан от средната класа. И по-точно, от горната прослойка на средната класа.”

Всъщност тази скала, тази класификация не е за да съдим другите, а е огледало за самите нас. Какво е истинското качество на чистия, първокласен предан? Че който го срещне, иска да го последва. Вие притежавате ли това качество? Едва ли. Така че ако сме реалисти – ние именно това обожаваме! Именно такъв човек искаме да намерим – който да разбие на пух и прах всичките ни страхове, цялата ни съпротива, за да можем с лекота да го последваме. Точно това е, което търсим – такъв пример. Не е нужно да притежаваме това качество; ние го търсим, ние го обожаваме. Защото ако го открием, значи то съществува. Значи думите на учителите ни са били истина, пълна истина! Затова боготворим този принцип. Той е идеал за нас. Най-сетне да срещнем такъв човек, когото да можем да последваме през огън и вода, за да прекосим материалния океан.

А ако сме готови да последваме някого така, почти незабавно се квалифицираме на второто ниво. Защото чрез общуване в подобна интензивна компания, непосредствено получаваме и обучението, и знанието, и реализациите. Ето нещо, което никой не може да ни отнеме. „Да, това е вярно, това е пътят, това е посоката!” – никой не може да промени тази ни убеденост.

(следва продължение)

[1] „Нектара на предаността”, Глава 3Leave a Reply