Archives

Calendar

August 2022
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
FullSizeRender (1)

(от лекция на Свами Тиртха, 03.01.2017, вечер, София)

(продължава от предишния понеделник) 

И така, едно решение е да се избавите от сянката си. Сянка означава карма. Имало е дадено действие, а сега има дадена последица. Това е нашата сянка. Натрупали сме толкова много различни утайки. Отървете се от тях и ще сте отново чисти. Без сянка. Това не е лошо. Например, човек от стъкло би трябвало да няма сянка, понеже е прозрачен. Обаче е много трудно да се общува с него. Той не може да скрие нищо. Много е трудно!

Затова има още една възможност, а именно да превърнете, да трансформирате своята сянка в светлина – което е по-висш тип решение. Това означава, че сте надхвърлили нивото на полубоговете. Защото не просто сте без сянка, като негативна характеристика, а сянката ви е направена от светлина. Сияе от само себе си. Мисля, че това е много висше разбиране. При все това не е нещо далечно, а съвсем практично. Шрила Шридхара Махарадж винаги казва, че великите светци са като фарове за нас. Ако сме в морето, най-напред виждаме светлината на надеждата. И след това можем да намерим посоката. По същия начин, ако станете пример за другите, това означава, че ги насочвате със своята светлина. Затова нека се стремим към невъзможното! Нека превърнем сянката си в светлина. На мен идеята ми харесва, а на вас? Нека опитаме да посветим някакво време на тази цел – да превърнем сянката си в светлина. Да се заредим толкова много с божествена енергия, та себичният ни, личен интерес да не пречи на божественото присъствие. Сепаратисти не са добре дошли в Голока Вриндавана.

Ние сме сепаратисти, защото сме извън божествената прегръдка. Имам предвид, аз съм извън божествената прегръдка. Но както сме говорили много пъти, без раздяла няма единение. Затова е добре да сме разделени, защото така имаме надеждата, че ще се съберем отново.

Именно това много ми харесва в книгата на Шрила Рупа Госвами „Бхакти Расамрита Синдху” – пурва рага, предварителните чувства: когато си в компанията на някого, но предусещаш: „Скоро ще се сбогуваме. Ще се разделим отново.” Ала когато сте разделени, изпитваш надеждата, че ще се съберете отново. Едното чувство е съчетано с противоположното. Затова казват: за да извлечеш сладкия вкус, трябва да добавиш малко сол. Не зная дали е нужно да се добавя щипка захар, за да се извлече соления вкус, но знаете, понякога противоположностите се прегръщат.

Какво да сторим тогава, как да приложим този принцип в живота си? Знаем, че нашата крайна цел и стремеж е да бъдем смирени слуги на Божествената Двойка – това е сладкият вкус. Кое е щипката сол, която да добавя към тази концепция? Как да обогатя божествените чувства? Мисля, че това е главният въпрос. Старайте се да добавяте нещо към своето духовно разбиране и служене – да добавяте щипчица сол. Но по хармоничен начин, наистина да обогатите вкуса. Само щипка, да не е прекалено много.

И така, нека се стремим да превърнем сянката си в светлина. Не се удовлетворявайте с неутралното решение да изличите сянката си. По-добре се опитвайте да я превърнете в светлина. И колкото по-духовни ставате, толкова по-малка сянка ще имате.

Сега идва следващият ви въпрос: как да превърна сянката си в светлина? Но позволете ми аз да ви задам този въпрос. Какво е вашето предложение?

Манджари: Възпяване на светите имена.

Свами Тиртха: Този отговор истински ли е или официален?

Манджари: Веднъж Гурудев каза, че на всички въпроси, започващи с „как да”, отговорът е „възпяване на светите имена”.

Свами Тиртха: О! Добре сте обучени.

По някакъв начин трябва да се случи. Ако го знаех напълно и в някакъв по-прост вариант, щях да ви кажа. Опитвам се. Моля ви, опитвайте и вие. Стремете се да направите този експеримент успешен. И ако успеете, моля ви, елате и ми кажете тайната си.

Но в крайна сметка съм съгласен, най-добрият начин да превърнем сянката си в светлина е да се пречистваме повече.

 

(следва продължение)

 Leave a Reply