Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
Напътствието в духовния живот е изключително важно. Особено в началото. Защото ако не сме под подходящото водачество, можем да започнем дадена практика без това да доведе до никакви резултати. Или още по-лошо – да доведе до лоши резултати. Казва се, че Кришна Съзнание е като бръснач. Можеш да се обръснеш, можеш и да се порежеш.

 

Така че правилното напътствие означава, че някой се грижи за теб. От общите инструкции, той ти дава специфични. Каква е общата инструкция? Стани осъзнат за Кришна. Но КАК, скъпи учителю?! Как да го направя? Затова са ни необходими специфични наставления.

 

Когато започнете война срещу друга държава генералът ще извика: „Напред! Да завладеем тази страна!” Това е общата инструкция. Но специфичните наставления: как да го осъществим, как да се бием, как да превземем ей онзи мост – всички ние се нуждаем от тях за да победим.

 

По същия начин и общото наставление е: нека си идем у дома при Бог. Да, но как? Затова правилната инструкция, правилното напътствие са много нужни. И гуру, духовният учител е онзи, който е способен да преведе смисъла на общото наставление за нашия специфичен случай. Ако някой се намира под правилно напътствие, той ще разбере.Leave a Reply