Archives

Calendar

September 2021
M T W T F S S
« Aug    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
IMG_4522

(от лекция на Свами Тиртха, 31.07.2016 сутрин, София)

(продължава от предишния петък) 

Канака, камини, пратиштха – пари, жени и слава – как да подхождаме към тези източници на проблеми? Казва се, че трябва да ги предлагаме на Бога, знаейки какъв е източникът им и какво е тяхното местоназначение.

Най-напред парите. На кого принадлежат парите? Нито на банките, нито на нас, определено не на нас. Цялото богатство на Земята принадлежи на Бога. Ако ни е дадена някаква мъничка част, трябва да разбираме, че това е дар от Бога. Те са си Негови, аз съм просто като ковчежник или счетоводител. И трябва да служа с тези ресурси отново на Него. Да черпим от източника и да поднасяме обратно. Кришна, като притежател на цялото богатство, е Мадхава. Цялото имане е Негово.

Ами жените? Мои скъпи братя, нима мислите, че жените са ваши? Може да сте много привлекателни, но за беда Кришна е по-привлекателен. Той привлича всички жени в целите три свята! Всяка тича след Него. Ние сме просто заместители. Като няма кон, човек е доволен и на магаре. Такова е горчивото ни положение, скъпи братя. По-добре да проумеем, че жените принадлежат на Върховния. Гопинатх е Богът на красавиците в селото. И така, ако искате да сте защитени от въздействията на богатството или жените, трябва да ги поднасяте обратно на източника, на техния притежател.

А какво да кажем за славата? Знаем, че Кришна е много прославен. Често казваме Шри Кришна, славният Кришна. Но как да се отървем от този изначален проблем – гордостта? Нея можете да поднесете на своя духовен учител. Ако към вас дойде някакво уважение, можете незабавно да го предадете нататък към своя учител. Например: „Какъв велик художник си! Рисуваш шри-янтра толкова красиво!” Това уважение трябва незабавно да поднесете на своя учител.

Въпрос: Но как се прави това поднасяне?

Свами Тиртха: Просто казвате: „Не аз рисувам, а ти рисуваш чрез мен, учителю. Не съм аз, аз съм просто инструмент в ръцете ти.” Това е нещо много сериозно! Ако съм покорен слуга на моя учител, той действа чрез мен. Тогава не съм аз. Каквато слава дойде при мен, тя не е за мен – всъщност той действа чрез мен. Затова светците са предпазени от капана на гордостта.

Надявам се нашите гопи да не са се обидили. Не означава, че вие сте източникът на всички проблеми в този живот. По-скоро проблемът е в нас, ако не сме доразбрали ситуацията. Например веднъж някой направи забележка на една жена в един храм: „Ти имаш много кама (похот), защото ухото ти е извън булото на сарито!” На кой му пречи едно ухо?! Най-вероятно проблемът не е в жената с ухото. Знаете, всички имаме уши, какъв е проблемът в това? Проблемът си е твой.

Така че опитайте се да разберете правилно, понеже това са енергии на Всевишния. Канака камини пратиштха – или богатство, привързаност и слава – са като базисни житейски проблеми. Затова ни е нужно лекарство. Това е един начин да се справим със ситуацията – да поднесем обратно на източника.

Всички реки текат към океана, носейки водите си. При все това океанът не се променя. По същия начин и Кришна е най-славният, най-богатият, най във всяко отношение. И каквото и да Му поднесете, Той няма да се промени. Защото вече е пълен, цялостен.

Към всяко нещо, което е непълно, недовършено в материалната сфера, ако добавим една божествена капка, то става съвършено. Нашето знание е ограничено, съзнанието ни е ограничено. Ала веднага щом влезем в досег а Бога, например чрез мантруване, то става съвършено, свързваме се. Мантрувайте повече и тогава ще разберете – това е пътят на вътрешното откровение, на вътрешното просветление. Как да стана по-добър предан? Мантрувай повече! Как да се избавя от глупостта си? Мантрувай повече! Защото духовната практика ще замени материалната практика, ще я надмогне.

Рупа Госвами казва, че святото име действа като лекарство. Ако страдате от жълтеницата на материалното съзнание, казват, че при тази болест когато ядете сладко, то ви се струва горчиво. Така и ако сме заразени с жълтеницата на материалния живот, ако вземете сладкия бонбон на святото име, той ви горчи. Въпреки всичко, това е лекарството. Приемайте бонбона и ще дойде време, когато вместо горчивина ще вкусвате сладостта. Затова мантруването е нашето основно лекарство. Джив джаго, джив джаго! „О, спящи души, събудете се!” Махапрабху е донесъл лекарството за тази Кали Юга.

 Leave a Reply