Archives

Calendar

September 2021
M T W T F S S
« Aug    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
41952243_10155738852266778_4282580133576966144_n

(от лекция на Свами Тиртха, 31.07.2016 сутрин, София) 

Въпрос на Баладев: Тъй като има разлика между светия човек и нормалния човек, който се влияе от шестте врага…

Свами Тиртха: Значи светият човек не е нормален, така ли? Той е ненормален?

Баладев: Въпросът е за гордостта, която е най-големият от враговете. Как да се избавим от тази гордост и по какъв начин тя е свързана с останалите главни врагове?

Свами Тиртха: Един светец е много горд, той е изключително горд; но не със себе си, а със своя учител, със своя Бог. Така че, мисля си, хората в материалния свят нямат и понятие какво е гордост. Защото си мислят, че е нещо, което им принадлежи. Но ако я поднесем, ако я отдадем на своите наставници, тогава тя идва на правилното си място.

И какъв беше въпросът на Арджуна? Как да разпознаем светеца? Тогава Кришна започна да описва добрите и лошите страни на материалния живот, и каква е реакцията на светия човек към тях. Тук в материалния свят имаме само три вида проблеми. Канака, камини, пратиштха – пари, жени и слава. Да нямате пари е горчиво, това е проблем. Но да имате пари е още по-голям проблем. Защото казано е: парите не ви променят, а показват какви сте. Ако се сдобиете с пари, те ще разкрият какви сте. Защо? Защото те са женска енергия на Бога – Лакшми Деви. А каква е природата на жените? Обикновено те идват и си отиват. Особено парите – понякога идват, но през повечето време си отиват. Обикновено не остават дълго при нас. Понеже са чанчалам – с много изменчива природа. Имате ли понякога парични проблеми? Това е единият източник на проблеми в материалния живот.

Вторият проблем са жените. Ако жените не съществуваха, мъжете щяха да скучаят до смърт. Но за щастие Бог е дал жените. По този начин, скъпи братя, имаме занимавка. Когато нямате съпруга, плачете. Тогава Бог се смилява и ви дава съпруга – и отново плачете. Каква е разликата?

Третият източник на проблеми е славата. Какво е славата? Кой е славата? Как се нарича? Шри – отново жена. Шри означава „слава”. Значи можем да сведем проблемите от три до един – жената. Защото парите са жена, жената е жена, славата също е жена. Скъпи братя, имаме само един проблем! Но защо?

Санатан: Няма жена, няма плач.

Свами Тиртха: Защо? Защото ако ни е дадено по позитивен начин, това е благословия. Ако знаете източника и целта на парите, и ако ги използвате правилно, тогава те са благословия. Ако цените жената като дама, като възлюбена – тогава отношението ви е правилно. И ако се отнасяте към славата по верния начин, тогава сте в безопасност.

(следва продължение)

 Leave a Reply