Archives

Calendar

December 2021
M T W T F S S
« Nov    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
tatastha

(от лекция на Свами Тиртха, 30.07.2016 сутрин, София)

(продължава от предишния петък) 

Въпрос на Манджари: Понякога човек чувства някакво по-фино откровение вътре в себе си. Как да разбере дали то е божествено или е нещо друго?

Свами Тиртха: Има различни начини да се реши този проблем. Най-напред изучаваме какви откровения са имали другите? Как нашите светци са долавяли божественото? Какъв вид процес са следвали и какво са постигнали чрез него? Защото и в божествените откровения си има умение. Ако знаем, че например нашите светци, нашите предишни ачарии, духовните ни учители са следвали определен начин на живот, определен тип медитация и са постигнали определено божествено виждане, тогава това е някаква насока за нас. Разбира се, тяхното виждане, тяхното откровение си е лично тяхно. Но ако продължаваме да ги следваме, ние също можем да постигнем нещо.

Затова най-напред изследвайте: каква е целта, какъв е пътят, каква е структурата на цялата тази духовна школа. Ако имате цялата тази интелектуална, богословска база, тогава ще можете да се обучавате и да се наблюдавате: „Какво се случва, ако прилагам процеса?” Когато чистите предани възпяват светите имена: Харе Кришна, Харе Кришна, Кришна Кришна, Харе Харе, Харе Рама, Харе Рама, Рама Рама, Харе Харе, те незабавно усещат божествен екстаз. А какво става с мен като прилагам процеса? Ще се случи и с вас, не се тревожете. Но когато и да ви споходи някакво по-малко или по-голямо осъзнаване, можете да проверите, да го наблюдавате – дали съответства на онова, което сме чували, или е нещо уникално. По малкото може да се разбере за голямото. И ако се проверяваме за мъничките откровения, тогава когато ни се случи великото, най-висшето откровение, ще знаем, че е истина. Така можем да кажем, че първата стъпка е един вид теоретична подготовка, а втората стъпка е прилагането на практика. Предоставете се на експеримента.

Има една много хубава история за това. Богородица се явила на три деца в Португалия. Две момичета и едно момче. Било доста странно откровение, понеже Богородица им се явила на 13ти май и казала на децата: „Всеки месец ще се появявам на тринадесети. Просто идвайте по този път отново – те били на полето, пасяли овце. Елате и другия месец, и ще ви кажа още нещо.” Другия месец те пак дошли и Дева Мария им казала: „Молете се на броеница.” На следващия месец те също дошли. Момиченцата били много послушни, особено при положение, че Дева Мария идвала при тях. Затова се молели много съвестно и отново имали божественото видение. Момчетата, знаете, понякога са малко палави, не са толкова послушни през цялото време. И докато момиченцата вече били в общение с Богородица, момченцето казало: „Аз не я виждам”. Тогава едно от момичетата рекло: „Разбира се, защото не се молиш!” Момчето веднага започнало да се моли и казало: „Да, сега и аз я виждам!”

Така че проверявайте се. Ако действате, ще постигнете. Ако не правите нищо, почти сигурно е, че няма да постигнете нищо. Но защо казвам „почти”? Защото Бог е по-силен от вашата съпротива. Той може да се разкрие дори на тези, които не желаят. И това понякога се случва, като гръм от ясно небе – Той се разкрива дори пред ония, които не искат. Тогава какво да говорим за тези, които искат? Какво да кажем за светите царе и за великите предани в миналото, в бъдещето и сега, днес?

Затова молете се, мантрувайте и ще видите, ще се срещнете. Може най-напред да ви споходи космическото откровение. Разбира се, то е нещо много, много висше. Ала по-късно може да се случи и някоя по-фина, по-съкровена среща.Leave a Reply