Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
yudhishthira_and_duryodhana

(продължава от предходния брой) 

“Недостоен човек.” Недостоен човек – това е трудно определение. Спомнете си историята когато в древни времена Юдхиштхира Махарадж и Дурьодхана – двама велик воини – били изпитвани от светците. И двамата получили задача, която да изпълнят. Трябвало да пътуват по света в продължение на един месец. И задачата на Юдхиштхира била: “През този месец трябва да намериш човек, който да е по-лош от теб.” А задачата на Дурьодхана била: “В рамките на един месец трябва да намериш човек, който да е по-добър от теб.” И така, двамата потеглили, а когато се върнали след месец, светците запитали най-напред Дурьодхана: “Е, срещна ли някой, който да е по-добър от теб?” Той казал: “Търсих ли търсих, но не намерих никой по-добър от мен! Тези хора са толкова долнопробни. Аз бях най-добрият! И все още съм.” Добре, тогава светците попитали: “Ами ти, Юдхиштхира, изпълни ли задачата? Намери ли някой, който да е по-лош от теб?” “Съжалявам, не успях. Излязох навън и видях, че всички са по-добри от мен.”

Така и двамата не постигнали успех, разбирате ли? И двамата били разочаровани, но единият не могъл да намери човек по-добър от самия себе си, докато другият не могъл да намери човек по-лош от самия себе си . Така че изберете: Дур-йодхана “лошият боец” или Юдхиштхира, “който винаги казва истината”. Кой начин на мислене бихте искали да изберете?

Затова да се намери недостоен човек е доста трудно.

Въпрос на Ядунатх: Бихте ли ни посочили моля определена личност, която е добър пример за подобаваща благотворителност?

Тиртха Махарадж: Гурудев, тази личност се нарича Гурудев, той покрива всички изисквания. Защо? Защото нашият духовен учител е много добро място. И около него времето се променя. Измеренията се размиват около святата личност. Какви бяха останалите качества? Време, място, подходящ, достоен човек – всички тези качества са осъществени до най-висш предел от една духовна личност. Материалният свят е обусловен от три фактора време, място и карма. Тогава как да променим измеренията? Как да направим квантовия скок? Общувайте със светците, защото в тяхната компания всичките три фактора, предопределящи света, се трансформират. И както бебето е щастливо когато е с майка си, така и ние, като духовни бебета, сме щастливи със своя баща-и-майка-и-брат-и-любим-и-приятел-и-доброжелател-и… нашия гуру.

Защо? Защото благотворителността е наша енергия. И целта е нашата енергия да се канализира в божествено служене. Затова не се препоръчва да посвещавате енергията си на някаква лоша цел, лош човек и т.н. Ако искате писмото ви да достигне местоназначението си, трябва да го пуснете в правилната кутия. Какъв е цветът на пощенските кутии тук? Жълт. А на кошчетата за боклук? Кошчетата са най-различни на цвят. Така че има много канали за боклук, много кошчета за боклук, в най-различни цветове, които ви приканват: “Дай ми своята енергия, дай ми своята енергия!” Но има само една утвърдена пощенска кутия. По същия начин – посветете енергията си на подобаващо място, личност, време, обстоятелства и т.н., и тогава тя ще бъде насочена в божествено служене.

Въпрос: Според вас кои хора са добри и кои лоши?

Тиртха Махарадж: За беда, аз съм избрал манталитета на Дурьодхана. Но вие трябва да изберете манталитета на Юдхиштхира. Като се оглеждате наоколо си, трябва да виждате единствено по-добри от себе си хора.

Гиридхари: Гурудев, чувал съм и трети отговор на това “по-добър или по-лош от мен”. Това е ситуацията, в която трябва да преценяваме добре кой е по-добър от нас и да го уважаваме, и кой е по-лош от нас и да не се възгордяваме от това.

Тиртха Махарадж: Правилно. Но не забравяйте, че всички живи същества са слуги на Бога. Някои са се осъзнали като такива, друго все още не са, ала рано или късно и те ще се присъединят към групата.Leave a Reply