Archives

Calendar

September 2021
M T W T F S S
« Aug    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
abt-kkr

(от лекция на Свами Тиртха, 08.10.2016 сутрин, Лудащо)

(продължава от предишния понеделник) 

После Кришна започва да дава един вид тайно знание: „Слушай внимателно, сега отново ще ти разкрия нещо. Понеже притежаваш нужните качества, мога да ти го доверя.” И следва дълъг списък кой ще постигне нивото на себереализацията[1]. Ако разгледате този списък, това е достигнато съвършенство, то вече е нещо много висше. Тези, които имат такива качества, ще стигнат до нивото на себереализация. Обаче това е дълъг процес. Дори да притежаваме всички тези добри качества, нещо повече е необходимо. Защото в един смисъл чувствам, че това са само технически детайли. Стъпка първа, стъпка втора, такова качество, онакова действие… Но каква е сърцевината на всичко това? Какво е предназначението на придобиването на подобни качества?

След това Кришна стига до истински съществените въпроси. Мнозина считат това за наистина есенциалната част: бхактя мам абхиджанати[2] – „Единствено чрез бхакти можеш да Ме достигнеш такъв, какъвто съм. Таттватаха – какъвто съм.” 55-ти стих е много, много важен. А също и много красив! Ако винаги се стремим да помним – каквото и да правим, каквото и да трябва да преживеем в този живот, на каквото и да сме изложени – и ако можем да го свързваме с върховната реалност, тогава ще е лесно. Тук отново се споменава дхарма и „недей да изоставяш дълга си на воин”, но мисля в много по-дълбок, по-проникновен смисъл: „Направи го за Мен.”

Тогава идва нещо много важно: ишварах сарва-бхутанам хрид-деше[3] – Той е във всяко сърце. Колко милиона пъти сме чували, че Кришна е в сърцето на всяко живо същество? И на нас включително; така че не забравяйте това. Той е водачът.

Гухя-тарам[4] – върховната тайна. Тук Кришна отново показва остроумната си страна. Защото знаете, в началото Арджуна искаше да избегне битката и тогава Кришна започна леко да го хока: „Ти скърбиш за нещо, за което интелигентните хора обичайно не тъгуват”[5] – което означава „Ти си пръв глупак! Как може да си толкова глупав!” Разбира се, Той го казва по много любезен начин. И тук отново се връща към това заключение, така да се каже, защото през цялата „Гита” Той се стреми да убеди Арджуна: от тази гледна точка, от онази гледна точка, чрез теория, действие, практика, медитация, творение… И когато за Арджуна няма вече изход, Кришна казва: „А сега премисли и постъпи както искаш. Постъпи както искаш! От теб зависи!”

Виждате ли, често говорим за свободата на човешкото същество. Ето я. Когато има само едно решение: „Избирай!” Но считам, че това е сладък избор. И мисля, че обединява всички ни, защото Кришна е изиграл всички ни. Кани ни на приятна разходка, а изведнъж се оказваме насред екшън: „Работи здраво!” Но се надяваме и че по-късно ще дойде и самадхи[6]. „Избирай, от теб зависи, както ти искаш” – мисля, че това прави нещата толкова сладки, толкова лични и съкровени. Защото с приятел можеш да играеш шегите си. В официалните отношения няма място за шеги. Официално има само някакви теоретични съвети и след това си тръгвай. Но тук се проявява раса: „Аз съм с теб. Довери Ми се! Но постъпи както искаш.” Да бе!

И след това: „Понеже си Ми скъп приятел, ще ти разкрия това” – значи връзка! Без връзка не можем да разберем по-дълбоките мистерии. И красивото, красиво заключение ма шучах – „Без страх!”

А кой е скъп на Кришна? Който разкрива това на другите. Затова проповядването е толкова славно. И накрая Арджуна се съгласява: „Да, моята заблуда си отиде. Стабилен съм. Готов съм да действам – благодарение на милостта Ти.” И така – без съмнения. „Където е Кришна, господарят на мистицизма, и Арджуна, най-добрият сред стрелците, там има богатство, победа, сила и добродетели.”[7]

 

(следва продължение)

 

[1] „Бхагавад Гита” 18.51-53

[2] „Бхагавад Гита” 18.55

[3] „Бхагавад Гита” 18.61

[4] „Бхагавад Гита” 18.63

[5] „Бхагавад Гита” 2.11

[6] Препратка към думите на Шрила Прабхупад: „Работете сега, самадхи по-късно.”

[7] „Бхагавад Гита” 18.78Leave a Reply