Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
Въпрос на Дамодар: Ако обичаме Кришна, всичко е лесно. Но понеже мога да кажа за себе си, че не Го обичам, става трудно. Коя е първата стъпка, за да заобичаме Кришна? Коя е първата крачка по този дълъг път?

Тиртха Махарадж: Всяко дълго пътуване започва с първата крачка. Първата стъпка е, че трябва да вярваме на думите Му. Когато казвате „не” на Кришна, това идва по-късно. Най-напред трябва да кажем „да”. Ом. Ом означава голямо „да”. Ом Шри Кришна! Удивителен знак. Да!

Първата стъпка може да се направи по две причини: ако си празен; или ако преливаш. Когато си празен, когато сърцето ти кънти, ехти от празнота, искаш да я запълниш. Защото празнотата не е нашата философия. Видиш ли празно пространство, иска ти се да го запълниш. Специално жените много ги бива в това – да създават дом: да сложат хубаво килимче тук, красиви растения там – запълвайки пространството с толкова много необходими неща. И по такъв начин създават красота. Нашето сърце е като пустиня; трябва да го изпълним. Превърнете сърцето си в прекрасна градина, изпъстрена с цветята на любовта към Бога. Трябва да има отглеждане. Посейте семената и ги култивирайте; поливайте с вода и плевете бурените. Тогава то ще бъде красиво-обгрижена градина. Това е едната причина: когато си празен, когато се чувстваш пуст, трябва да запълниш празнината. А сърцето е място специално за емоции; не за дискусии и за разрешаване на спорове, а за чувства. Така че да изпълним сърцето с истински чувства – това означава с божествени чувства. Защото вложите ли чувствата си в хората, ще бъдете разочаровани. Така е много лесно да се забрави за Бога, тъй като човешките връзки са толкова силни, че обсебват цялото внимание. Влюбвате се в човека и забравяте всичко и всички.

Това трябва да приложим към Кришна! Да се влюбим в Него; тогава ще забравим всички други: “Кришна Кришна…” По-късно и още някой ще се появи: “Радхе Радхе…” Но това е следващата глава.

И така, първата причина да заобичате Кришна е когато се чувствате празни. А коя е втората причина? Когато сърцето е толкова изпълнено с емоции, че искаме да ги споделим. Когато се давим в тези емоции, трябва да ги дадем някому. Не похабявайте най-възвишените си емоции, дарете ги на най-подходящия. Това е сам Господ, Върховният Бог. А ние имаме такава динамична концепция за нашия Бог! Той понякога се шегува, понякога играе, понякога мами – такъв е. Много динамичен! Той е изключително жизнен, не е мъртъв. Така че това е втората причина: когато имаш толкова много в сърцето си, че то просто избликва. Казва се, че цистерната се пълни; ала изворът прелива. Когато сърцето е като извор – препълнено с емоции, когато сме изпълнени с божествена любов –  тогава трябва да я дадем на някого. Затова трябва да намерим най-подходящата личност, и това е Бог Кришна.

Всъщност Той прави първата стъпка. Точно като в бална зала. Тогава отивате при дамите да ги поканите за танц. Кришна е единственият мъж танцьор в цялата вселена. Така че Той прави първата стъпка, Той те кани: “Моля те, ела с Мен. Ще танцувам с теб. Готов съм да танцувам с теб; ти готова ли си да танцуваш с Мен?” “Не. Аз чакам някой друг.” “Хубаво,” и Той започва да танцува с някоя друга. Как наричате онези жени, които чакат някой да ги покани? Ние казваме, че те „продават магданоз”. Знаете, старите жени обикновено продават магданоз и чакат да дойде някой купувач. Ала никой не идва. Така че пропуснете ли възможността, има да продавате магданоз. Недейте да изпускате своя шанс! Има ли покана, не я отминавайте! Не разочаровайте Кришна. Защото Той ще запомни. И ще си каже: “Хей, има толкова много, с които да танцувам. Ако не дойдеш, ще си намеря друга.” Той е известен специално с това, че винаги търси да си намери някоя нова; да се отърве от старата и да си намери нова. Затова внимавайте! Винаги трябва да сте свежи и нови за Кришна. Неостаряващи!

Но поканата идва от Кришна. Първият импулс идва от Кришна.Leave a Reply