Calendar

August 2019
M T W T F S S
« Jul    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
a8924d21de1466181330fb84ef6f4073

(от лекция на Свами Тиртха, 06.01.2013, вечер, София) 

Въпрос: Кога душата влиза в тялото? Преди раждането, по време на раждането, по време на зачатието – как се случва?

Свами Тиртха: Има много различни концепции. Едни например казват, че няма душа. Няма някой, който да приема тялото; няма някой, който да влиза. Други религиозни концепции твърдят, че с раждането на ново тяло се ражда и нова душа. Но това противоречи на нашата философия; нашата философия гласи, че душата е вечна –няма начало, нито край; не се ражда, нито умира. Тя има качеството на духовна енергия, която влиза в тялото и започва да го формира от мига на зачатието. Тази духовна енергия, пренесена чрез семето на бащата, влиза в яйцеклетката и тогава благодарение на този енергиен заряд материалните клетки на майката се активират. Тогава, ако енергията е там, тялото започва да се образува. Ако енергията не е там, никакво тяло не се образува.

Затова бащите са толкова важни, защото те носят семето. Разбира се, майките също са толкова важни, защото те пък носят яйцеклетката. Това е материалната основа и всичко, което ще имате после в тялото си се носи в тази яйцеклетка. Затова ние не ядем яйца, понеже вътре в яйцето е цялото пиле – с костите и перушината. Бихте ли изяли пиле, наред с костите и перата? Не бихте! Тогава не яжте и яйца! Много е просто.

Но да се върнем на темата, и двете страни са необходими. Енергията, душата, не е семето, разбира се, защото тя влиза в телата на мъжките същества чрез храната. С храната тази духовна енергия влиза в тялото ви, а сетне се впръсква в утробата на майката. Затова Кришна казва в „Гита”: „Всяко тяло се храни със зърно”[1]. Защото зърното донася семето в мъжкото тяло. Но разбира се душата не е зърното. Тя просто е прикрепена, пътува със зърното.

Откъде идва душата? Душата пада с дъжда. Какво е дъждът? Дъждът е вода, а вода означава живот. Затова и предвечният океан се нарича Гарбходака – околоплодната вода. За да родите бебе ви е нужен океан в утробата. Макар да не съм експерт в тази сфера, но когато водата изтече, това е признак: „О, бебето скоро ще се роди”. Така че всички ние сме родени от океана на майчината утроба. По същия начин целият свят е роден от утробата на Майката Вселена. Животът означава вода, а водата означава живот. Ако няма вода, няма живот. И така, душите идват на планетата Земя чрез дъжда и след това преминават в зърното. Но разбира се душата не се равнява на дъждовните капки. Тя просто пътува с капките. Откъде идва душата?

Отговор: От светлината?

Свами Тиртха: От един вид светлина, но от сребристата светлина, светлината на Луната. Душите идват на планетата Земя от Луната. Затова Луната понякога намалява – когато душите идват тук. Това не е шега! А после Луната започва да расте – това означава, че всички онези, които напускат Земята, влизат в сферата на Луната. Тогава, като повече дживи отиват там, Луната расте. Какво означава това? Луната е като преходна зона. Някои отиват там, други се връщат тук. Но има и такива, които продължават нататък. Така че Луната е като портал към по-висшите сфери – тя е порта към Слънцето, можем да кажем. Луната е Слънчевата порта. Но от Слънцето връщане няма; от Луната има връщане.

И така, това е пътят на душата. От Луната, тази преходна зона, чрез дъжда, чрез зърното, чрез семето на бащата, през утробата на майката вие започвате да развивате своето тяло, раждате се, а накрая давате финалния изпит. Тогава се решава накъде ще продължите – към Луната или към Слънцето.

Опитайте се да разберете тази красива, интегрирана природна картина. Много хора мислят, че човешките същества идват от звездите, че извънземните са манипулирали човешката генетика. Всички ние сме родени от Слънцето и Луната. Това означава, че до един сме извънземни. Принадлежим към различна сфера, идваме от звездите. Досущ като ангели. Затова не забравяйте, че сте ангели. Показвайте понякога крилете си. Това означава, че принадлежим на божествения свят и трябва да използваме това тяло, за да достигнем божествената сфера.

[1] „Бхагавад Гита” 3.14

 Leave a Reply