Archives

Calendar

October 2022
M T W T F S S
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
Mendeleev

(от лекция на Свами Тиртха, май 2013, София)
 
(продължава от предишния петък)
 
„Шри Джива Госвами казва: „Най-напред слушайте святото име и култивирайте този божествен звук. След това постепенно, ако го правим както трябва ще открием, че с него има цвят и облик – не извлечени от този земен свят, а този звук има свой собствен цвят и облик, които ще разкрие. Макар в момента да сме много далеч от оригиналното си съзнание, при което умът ни е пречистен и сме свободни от светския, земен начин на мислене, като мълния това божествено име ще ни се разкрие, пораждайки цвят и образ в нас и в нашето разбиране, и този образ ще бъде различен, не като цветовете и образите от този свят. От относителността на звука най-напред ще се проявят цветът и обликът, а след това и качествата. Така те ще разцъфват едно от друго: този звук трябва да има такъв и такъв цвят и облик, а този облик автоматично ще притежава такива и такива качества. Те ще избликнат отвътре.”[1]
За да разберем това малко по-добре: в материалната сфера има пет груби нива на преживяване. Наричат се основните елементи на творението. Най-сгъстеният, най-плътният елемент е земята, защото е твърда. Следващият елемент е водата, която е течна. Следващият е още по-фин – огънят, който не е течен, а сякаш танцува. По-следващият е дори още по-фин – това е въздухът. Не можете да докоснете въздуха. Земята можете да хванете; по-трудно е да хванете водата, обаче е възможно. Не можете да хванете огъня, но можете да го докоснете. Ала не можете нито да хванете, нито да докоснете въздуха, въпреки че въздухът ви докосва отвред. И в крайна сметка петият елемент е етерът, който е толкова фин, че ние на практика не го долавяме, макар той да ни осигурява пространството. И така, това са петте груби елемента на сътворената природа.
Бхумир апо ‘нало ваюх кхам мано буддхир ева ча/аханкара итиям ме бхинна пракритир ащадха[2] – пракрити, материалната природа, е изградена от пет груби и три фини елемента. Фините елементи са умът, интелектът и егоизмът. Но ако споделите това виждане, че светът е изграден от тези пет елемента, хората ще си рекат: „Това е някаква легенда, някакво митологично обяснение от древното минало. То няма нищо общо с реалността. Хайде, да бъдем реалисти! Ние работим с Менделеевата таблица.” 
Колко са елементите в Менделеевата таблица? Основно 125. Понякога се опитват като бомбардират ядра да направят елементи, но те не изтрайват дълго. Така че на практика са 125. Има ли някой математик тук? Колко е пет факториал? Едно по две по три по четири по пет… И така: едно по две? Можем да решим това.  Две е, нали. Две по три е шест. Шест по четири? Двадесет и четири. И двадесет и четири по пет? Сто и двадесет. Елементите от Менделеевата таблица са около сто и двадесет – може би малко повече, малко по-малко. И ако вземем комбинациите и пермутациите на петте основни, предвечни или митологични елементи, стигаме до същия брой. Така че ето едно добро доказателство. Виждате, Менделеевата система е едно описание на реалността, а това е друго описание на реалността. И древното не е по-неудачно от настоящото. По-скоро ни дава различната визия, че всичко е добре свързано помежду си. 
 
(следва продължение)
 
1.  „Златната стълба”, Гл 1 „Сянка, същина и звук” от Шрила Шридхара Махарадж
2.  „Бхагавад Гита” 7.4

 Leave a Reply