Archives

Calendar

March 2021
M T W T F S S
« Feb    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
flute

(продължава от предходния брой)

Понякога смятат ом за биджа-мантра. Биджа означава коренна мантра. Но ом всъщност е по-дълбок от една обикновена биджа-мантра. Наричат го още веда-мата, или майка на Ведите. Значи каквото и знание да се съдържа във Ведите, в есенциален вид то присъства и в ом. Както вие дадохте тълкувание на този код – Кришна, Радха и джива – в действителност това е същината на цялата ведическа наука. Съществува Бог, съществувате вие и съществува връзка между вас и Върховния. И природата на тази връзка е любяща. Да го кажем съвсем простичко, накратко – ом.

Понякога ваишнавите се боят да пеят ом: “О, това е само за йогите, това е безличностна концепция за Бога.” Но нима е така? Не мисля. Зависи от вашето съзнание какво извличате от този звук.

Това същинско семе на Ведите сетне се развива в Гаятри-мантрата. А след това във Ведите, в Упанишадите, в Пураните и т.н. – то е необятно! От едно малко семенце излиза цялото дърво, наред с клоните и плодовете. Впрочем, какво е Гаятри-мантрата?

Шямасундара: Ами, Кришна казва в „Гита”, че сред поезията Той е Гаятри, но има много гаятри.

Тиртха Махарадж: Да. Гаятри всъщност е една от метриките на санскритските стихове. Но става дума за нещо друго, за нещо повече. Например, в първия стих на „Шримад Бхагаватам” откривате Гаятри-мантра. Защото в края на първия стих се казва: “Сатям парам дхимахи – Елате, медитирайте върху Върховната Абсолютна Истина!” Когато има покана за медитация, това се нарича Гаятри-мантра. И тъй като разбрахме, че ом е много кондензирана форма на медитация, можем да разберем, че няма разлика между ом и Гаятри.

А щом на практика първият звук в „Шримад Бхагаватам” е възхвала на ом и покана за медитация, какъв е последният стих в „Шримад Бхагаватам”? Той е възхвала на святото име. Така че цялото това писание се стреми да фокусира нашето внимание как да медитираме над Върховната Абсолютна Истина, възпявайки Неговите имена. Затова „Бхагаватам” е нашето писание.

Ямуна: Махарадж, не запомних, ом ли е звукът от флейтата на Кришна или Гаятри е звукът от флейтата на Кришна?

Тиртха Махарадж: Някакви мнения?

Кришна Прия: Би трябвало да е Гаятри.

Рукмини: Но нали те са едно и също?

Тиртха Махарадж: В един смисъл да.

Харилила: И двете са много строги и сериозни, и никое не ми звучи като флейта.

Тиртха Махарадж: Зависи и от способността за слушане. Но Гаятри е звукът от флейтата на Кришна.

Ямуна: Защо?

Тиртха Махарадж: Защото това е начинът да бъде омаян света. Гаятри е медитация. Ако свириш музика, това е вид медитация, нали? Навлизаш в друга сфера. Идваш от София и попадаш в някой бхаджан, който е божественото царство. Сякаш вълшебен килим те отнася на друго ниво на съзнание. Така че изпълняването на музиката на предаността е вид дълбока медитация. Онова, което си неспособен да изречеш с думи, лесно можеш да го изразиш с песен.

Това означава, че когато Кришна свири на флейтата си, Той медитира, нали? И каква е Неговата медитация? С флейтата могат да се издават множество различни звуци. В началото може да си помислите, че Кришна е виртуозен свирец на флейта, вибриращ многообразие от звуци. Ала всъщност, когато навлезе дълбоко в Своята медитация… Е, когато не е потънал надълбоко в медитацията си, звукът на флейтата Му се лее. И дори това е толкова могъщо, че сътворява и омагьосва материалните вселени. Божествената Ганг докосва планетата Земя. Божественият звук на флейтата, вълните на този звук изпълват безброй вселени. Когато сякаш си играе, без да навлиза още в дълбокото, Той изсвирва многообразие от мелодии, звуци и ритми. Затова листата на дърветата трепкат. Затова животните замръзват неподвижни, а от очите на елените потичат сълзи. Затова звездите и планетите остават в орбитата си.

Но когато Кришна започне да навлиза дълбоко в Своята флейтова медитация, многообразието от звуци секва. Накрая само едничък звук излиза от флейтата на Кришна и това е петата нота. Тя е същината.

Помислете сами каква ли може да е неотклонната медитация на Кришна.

Ядунатх: Това свързано ли е с определен тон от гамата?

Тиртха Махарадж: Да.

Ядунатх: Ла ли е?

Тиртха Махарадж: Малко по-различно е. Не пресмятаме по западната гама, а по източната.

 

(следва продължение)

 Leave a Reply