Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
В обожанието на мурти има толкова много елементи, толкова много мантри, мудри и какво ли не – това е една много сложна система. Но какъв е смисълът – да се посветиш на Бог. Това е същественото във всички усукани изисквания. Ако знаеш всички подробности на пуджата, ако мантруваш всички мантри и направиш всички мудри, но пропуснеш да посветиш себе си, тогава това е безполезна практика. Ала дори и да не знаеш мантрите или някои изисквания, но направиш нещо с красиви, истински и искрени чувства, ще почувстваш резултата. И не само ти, Той също ще почувства резултата, също ще го приеме.

А кое е най-доброто, което бихте искали да предложите? Цветя, храна, светлина, аромати, малко бхаджан. Имам един много мил приятел бхакта, който правеше пуджа с една голяма гхи лампа, ей толкова голяма, с огромни горящи пламъци отпред. И знаете ли, когато той поднася горящите пламъци на Кришна, картината се замъглява и всичко сякаш танцува – и той бе много запленен от това. Колкото бхакти има, толкова и различни неща обичат да поднасят. Но моето най-любимо приношение е – отвъд шестдесет и четирите елемента на пуджа – че което ти харесваш, именно това трябва да предложиш. Което е твоето частно, лично, любимо нещо – трябва да дадеш него на Кришна. Мисля, че това прави всичко много персонално. Защото официалният списък е известен – позвъняването с камбанката преди да влезеш през вратата на храма също е приношение към муртите, нали? Или, когато влезеш, да се поклониш – това е друго предлагане. Или да направиш пиршество. Или пък да се играе театър – кришна-лила, рама-лила; да се спазва екадаши – също. Но какво е вашето предпочитание, вашето любимо нещо? Ако дадете и него, според моето разбиране това прави пуджата много, много интимна. Това е най-скъпото ми нещо, затова го давам на Теб. Естествено е – когато обичаш някого, искаш да му дадеш това, което ти харесва. Единственият проблем е ако той не го харесва. Ти обичаш банани и затова подаряваш банани, обаче той ненавижда, не може да понася банани. Но какво нещо е любовта! “О, банани, колко хубаво! Благодаря ти, благодаря ти! Най ги обичам!” Често се случва. За щастие Кришна обича практически всичко. То си е Негово, но щипка преданост, малко от солчицата на предаността го прави още по-сладко.

Знаете, в материалния живот всички харесват персонализираните неща. Например, трябва да напишеш личен код за мобилния си телефон, да въведеш парола в компютъра си – персонализирано е за теб, лично за теб. Или пък имената ти са гравирани на писалката, или каквото и да е друго – това е моето его, персонализирано! Персонализирайте също така и духовните си практики. Това не значи на джапа-торбичката си да сложите собствената си снимка: “Това си е моята джапа!” Не в този смисъл. Но посветете, дайте нещо, искрено. И в повечето случаи това е нещо много съкровено.

Стремете се да персонализирате своето служене, защото тогава то ще бъде още по-ценно както за вас, така и за Кришна.Leave a Reply