Archives

Calendar

March 2021
M T W T F S S
« Feb    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
First-Step

(от лекция на Свами Тиртха, 08.01.2016 вечер, София)

Събрали сме се за духовна беседа. И аз наистина ценя това, че сте дошли. Защото има толкова много фактори, които ни обединяват. Например общият ни духовен интерес. Също духовните ни цели – местоназначението, което искаме да достигнем. Споделяме и още нещо общо – всички различия, които имаме. Това прави цялата картина още по-красива. Защото една градина е хубава, ако в нея има само един вид цветя; но е още по-хубава, ако цветята в нея са множество разнообразни видове. По подобен начин, ние сме като различни цветя в една и съща градина. И тази различност ни обединява толкова силно! Защото всички ние действаме и живеем така, че да правим тази божествена градина още по-прекрасна.

Чудех се, с мнозина от вас се срещнахме сутринта; и мнозина от вас, след дълъг работен ден, изпълнен със заетост, отново сте посветили времето си да дойдете тук, в ашрама. Как мина денят ви? Дали този ден беше още една стъпка към вечността? Или поредната стъпка на изгубено време, енергия и внимание? Надявам се вашият ден да е бил една стъпка по-близо до вечността. Как бихме могли да сторим това? Ако сме винаги осъзнати за най-висшия си дълг на тази планета Земя.

Наскоро четох мнението на някакви неуки жени от Китай. Те казваха: „Някой ни е дал живот, ние сме дали живот на някой друг – какъв друг дълг имаме?” Може да си речете, че това е твърде простодушно. Но ако го приемем като служене към светостта на живота, тогава то е цялостно духовно пътешествие. Така че всичко зависи от съзнанието. Ако през цялото време, постоянно можем да поддържаме това свързано, божествено, наситено с духовен заряд съзнание, тогава всеки един ден е стъпка към вечността. А не загуба на време.

Но сутринта говорихме за още една много обща черта, която обединява всички нас, понеже обсъждахме кой е подходящ да практикува бхакти. Нека си припомним как беше: „Благодарение на общуването си с махатми – велики души, заети напълно в предано служене на Бога – човек може да добие мъничко привличане към Шри Кришна. Ала в същото време той може да остава силно привързан към плодоносните дейности и материалното сетивно наслаждение, и да не е готов да изтърпява различни видове отречение. Такъв човек, ако е непоколебимо привлечен към Кришна, става подходящ кандидат за отдаване на предано служене.”[1]

Виждате ли, това е, което ни обединява. По някаква добра съдба ние имаме шанса да общуваме с чисти предани, ала при все това си носим своите сенки и не сме склонни да извършваме различни отречения. Такова е нашето положение. Въпреки всичко, това ни прави кандидати за чиста духовна практика.

(следва продължение)

[1] „Нектара на предаността”, Глава 3Leave a Reply