Archives

Calendar

September 2020
M T W T F S S
« Aug    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  

Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
fisherman's net

(от лекция на Свами Тиртха, 04.01.2016 вечер, София)

Да практикуваш духовен живот сам е хубаво; да имаш още един партньор е по-добре; но да имаш много приятели е най-добре. Ние не просто вярваме в съвпадения, но искаме да виждаме божествената подредба всеки миг, във всяко действие, във всяка обикновена случка, която ни спохожда. Независимо дали тя е щастлива и лека или трудна и горчива, нека поддържаме едно и също виждане.

Научили сме от нашите учители, светите ачарии, някои неща за чистото предано служене. Три думи са споменати тук: „чисто”, „предано” и „служене”. Всъщност тези три думи започват от края – от „служене”. Чистото предано служене започва със служене. А какво означава служене? Говорили сме, че то е равно на любов, на обич. Любов означава да служиш на другите. И ако служиш на другите, значи ги обичаш. Това уравнение е двупосочно. Въпреки всичко в наши дни „служене” звучи някак неловко. Освен когато другите ни служат – тогава ни харесва. Обаче ние да служим на другите? Не харесваме това. Ден след ден обаче ни се налага да служим на другите – било то на шефа си или на своето куче, ние служим на толкова много други същества. Ала в повечето случаи това е платено служене. То не е предано служене.

Реалността в живота е, че сме свързани. Това е като мрежа – дръпнеш ли една нишка, цялата мрежа потрепва. И как наричате отворите между нишките на мрежата?

Отговор: Очите на мрежата.

Свами Тиртха: О, колко хубаво! Умът е като мрежа, като рибарска мрежа. Нашият ум е такъв – отворите в тази мрежа са много тесни, много малки. Затова всички незначителни неща и впечатления, които ни връхлитат, засядат в умствената ни мрежа. Ако, така да се каже, увеличим очите на нашата мрежа, тогава нищожните дреболии ще пропадат през нея. Духовно въздигане означава да уголемим дупките, за да пропада през тях маловажното. Но големите, значимите неща ще останат, ще бъдат съхранени. Това е духовен напредък – oставете незначителното да отмине. Както се казва: „Остави го,” но ако добавим нещичко накрая, ще стане „Остави го-спод!”, остави Господ да направи чудесата.

И така, ако дръпнете една нишка от мрежата, цялата система се задвижва и можете да достигнете до всички. По подобен начин, ако нещо засегне ума ни, целите се чувстваме притеснени. Но същият принцип е приложим и във взаимоотношенията сред преданите. Или в един семеен кръг. Щом сме свързани, ние споделяме. Успехът на моя брат или партньор е и мой успех. А моят провал е провал и за него. Това е „моят” принос. Виждате ли, щом си принадлежим, щом споделяме този живот, това означава, че сме свързани. Настроението на служене свързва хората. Платеното служене също свързва хората, макар и по горчив начин. Но този специален тип служене, преданото служене, ни свързва по различен начин – когато отношенията ни не са мотивирани от себична изгода, но има само едно състезание: съревноваваме се как да си служим един на друг по-добре.

И така, основното отношение е на служене, настроение на служене; окачественото или по-високото ниво е предано служене; а най-висшата степен е чисто предано служене.

 

(следва продължение)

 Leave a Reply