Archives

Calendar

June 2020
M T W T F S S
« May    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
64524287_2324332304270215_1954190659183181824_n

(от лекция на Свами Тиртха, май 2013, София)
 
(продължава от предишния петък)
 
Въпрос на Парамананда: В една от главите на „Златната стълба” имаше цитат от Джива Госвами, че най-напред трябва да слушаме и отглеждаме звука. Каква точно е нашата роля в отглеждането на звука? Не е ли обратното – че звукът ни отглежда?
Свами Тиртха: Много добра бележка. Това също ще се случи. Защото всъщност святото име ще пречисти сърцето. Чето-дарпана-марджанам[1] – ние полираме, почистваме огледалото на сърцето си, мантрувайки светите имена. И ако го вършим правилно, ще има добър ефект върху нашето огледало. Харинам, святото име, без съмнение може да ви пречисти и без да правите нищо, но при все това ние трябва да вложим своя принос. И така, отглеждането на святото име ще ви разкрие Бога. 
А в по-конкретен смисъл какво означава отглеждане? Ако учителят ни каже: „Прави така!” – така трябва да правим. Спомняте си историята, веднъж един предан мантрувал в компанията на Шрила Прабхупада, Бхактиведанта Свами. И знаете, когато сте в компанията на духовния си учител, стараете се да мантрувате много смирено. Тогава Прабхупад казал: „Какво е това”? Ученикът отвърнал: „Това е святото име”. „По-високо!” Той започнал малко по-високо: „Харе Кришна Харе Кришна…” Прабхупад отново казал: „Не, така не е добре! Прави го както трябва!” Най-сетне нашият приятел събрал цялата си смелост и подхванал с плам: „Харе Кришна Харе Кришна Кришна Кришна Харе Харе!” Но Прабхупад отново му направил забележка: „Защо ме притесняваш?” Така че отглеждане означава да проявим разум как точно да култивираме святото име. Когато ние каним святото име – това е нашето култивиране; святото име ще дойде и ще ни пречисти – това е Неговото култивиране.
Въпрос на Махабхава: Ако се чувстваме специално привлечени към определена форма на Кришна, дали това е вследствие на истинската ни идентичност или е прищявка на ума? В моя случай, не знам защо, но изпитвам много специално привличане към Бог Нитянанда и Бог Баларам. 
Свами Тиртха: Може да си фанатик на тема гуру. Всички различни страни на Кришна действително представят нещо, в тях има скрит смисъл. Знаем, че Баларам и Нитянанда Прабху са представители на гуру-таттва, аспекта на Кришна като гуру. Останалите аспекти също имат специфични характеристики. Например, в един смисъл можем да кажем, че най-висшият и най-съкровеният тип обожание е обожанието на Гопинатх. Защото тогава виждаме Кришна като Господаря на гопите, а това е най-есенциалната раса. При все това има такива, които обожават, да речем, инкарнацията Вараха – това е една малко необичайна форма на Бога, не са много тези, които ще разберат и ще станат почитатели на Вараха. Но Неговите си бхакти ще са много очаровани, защото за тях цялото божествено вдъхновение идва чрез тази форма, чрез този аспект. 
Веднъж бяхме в Айодхя, родното място на Рамачандра. Там всичко говори за Рама: храмове на Рама-Хануман, Сита-Рама, Лакшман. Всичко е Рама, Рама, Рама. Но в Айодхя има и един храм на Вишну с мъничко мурти – хубаво черно мурти на Вишну с четири ръце. И когато търсихме този храм, местните бхакти ни казаха: „А, вие търсите черния Рама!” Защото за тях всичко е Рама, няма нищо друго. „Какъв ти четирирък Вишну? Не, забрави! Това е нашият черен Рама!’ 
Така че ако развием привличане към определен аспект на нашия Бог, Той ще ни дава всичко през този канал. Изобщо не можем да кажем, че един Рама-бхакта е по-нискостоящ от един Кришна-бхакта. Най-общо не можем да кажем това. Ако по някакъв начин изпитваме вдъхновение и вътрешен повик, можем да култивираме това чувство. Така че това е много хубаво. Защото се казва, че по каквато и причина човек да се обърне към Кришна, Той може да му отвърне по съответстващ начин. Ако искам да виждам грижовната Му, закриляща сила в облика на Шри Гуру, Той може да отвърне така. Ако искам да Го виждам като най-висшата привличаща сила във вселената – ето ви Мадана Мохан; и т.н, и т.н. Той се проявява в съответствие с желанието и подхода на преданите си. Затова разкрива толкова много страни и аспекти във Вриндавана, например – за да могат преданите, посетителите и поклонниците да открият един храм: „Да, тук! Тук е най-голямата същина за мен!” 
И знаете, разните хора имат разни предпочитания. Повечето индийци предпочитат Банке Бихари Кришна. Те считат това мурти за толкова красиво, че ако го гледате по-дълго време, ще изгубите свяст. Затова пуджарите имат много безопасна система за сигурност. Пред олтара има завеса, така че те показват Банке Бихари и още преди да припаднете веднага я затварят. Банке Бихари Лала ки джай!
И така, различните предани имат различно предпочитание, различно настроение, различно привличане, но Кришна може да им се разкрие, Кришна може да покаже лицето си.
 
1. „Шри Шикшащакам” 1 

 Leave a Reply