Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
hands of love
 
Въпрос: Бих искала да ви помоля да кажете няколко думи за раса?

Тиртха Махарадж: Раса е течност. Ако нещо е прекалено сухо е много трудно да се движи. Например, ако имате един двигател и в него няма масло, двигателят ще се счупи. В един смисъл ние също сме като двигатели – нашето сърце и душа. Ако някой не сложи няколко капчици раса в сърцата и душите ни, те може и да функционират, но скрибуцат. Същото е и в човешките взаимоотношения – ако казвате на хората единствено истината, това е правилно, но на никой няма да му хареса, никой няма да е щастлив край вас. Обаче ако добавите още няколко добри думи, отвъд истината, тогава всички около вас ще са много удовлетворени. Това някакъв вид измама ли е? Аз мисля, че не е, защото е практично и освен това кара хората да бъдат по-активни в духовния живот. Ако гуру казва на учениците си единствено истината за тяхното поведение и ниво, те няма да са много доволни. Но за да избегне киселите физиономии и унинието в ашрама, понякога той трябва да казва и по някоя добра дума: “О, вие сте такива прекрасни бхакти. Такова хубаво служене вършите тук!” Например, някой създава единствено проблеми, а гуру казва: “О, колко хубаво, че дойде. Толкова сме щастливи, че живееш тук с нас.” Въпреки че всички са смутени от този човек и никой не може да го търпи: “Как така?! Нима Гурудев не вижда неговите недостатъци?! Държи се толкова мило с този глупак!” Защо? Ако само критикувате човека и му казвате истината, той никога не би могъл да върви напред. Но ако се обърнете със сърцето си към него, тогава той също ще вложи сърцето си. А това е раса. Това не е истина, то е отвъд справедливостта.

Един чист преданоотдаден не съди от гледна точка на справедливостта. Той има очите на състраданието. И благодарение на тази сърдечност останалите израстват. Затова не забравяйте, ако искате останалите бхакти край вас да растат, протегнете към тях сърцето си. Бъдете строги и сурови към себе си, и много добри и нежни към другите.

Това е практичната страна на раса – как да реализираме раса в ежедневния си живот.  Но тези човешки взаимоотношения, тази човешка раса, е само отражение на оригиналната. А божествената раса е единственият елемент, който съществува в духовното небе.

 Leave a Reply