Archives

Calendar

January 2021
M T W T F S S
« Dec    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
man-child-baby-grandfather-royalty-free-thumbnail

(от лекция на Свами Тиртха, 7.09.2015 сутрин, София)

(продължава от предишния петък) 

Въпрос на Парамананда: Бихте ли ни помогнали да разберем как да направим разликата между пряко и индиректно познание? Защото понякога вдъхновението ни шепне със съвсем тих глас, докато онова, което преживяваме чрез сетивата от външния свят ни въздейства много гръмогласно.

Свами Тиртха: Да. Има три основни вида помощ за човечеството в наши дни. Едната е свещената традиция, втората е пречистената, рафинирана интелигентност, а третата е вдъхновението. Всъщност това са пътищата за постигане на някакви надеждни резултати. Затова е много препоръчително да принадлежим към дадена свещена традиция, духовна школа. Защото там се съхраняват древно познание и заключения. Човешката интелигентност е много могъщ инструмент, но тъй като с него главно се злоупотребява през последните 500 години, резултатите не са толкова благотворни. Не е ли така – 80-90% от капацитета на човешкия интелект се използват за военни цели. Това е злоупотреба с интелекта и виждаме множеството лоши последствия за света. Но правилното приложение на интелекта е да помага. И третият метод е вдъхновението, което е много недоразвито в наши дни. Интуитивните способности на човешките същества не само са съвсем неразвити, те закърняват. Изглежда в древни времена хората са били по-способни да използват това си качество правилно, докато понастоящем не е така. По тази причина трябва да сме внимателни с това пряко знание, идващо чрез вдъхновението или интуицията. Тъй като не сме в напреднало състояние на съзнанието, вероятно е то също да бъде изкривено.

Какво да правим тогава? Нека се стремим да обединим и трите елемента. Ако сме се посветили на дадена духовна школа, на свещена традиция; ако използваме интелекта си правилно; и ако малко по малко пречистваме сърцето и съзнанието си до такава степен, че интуицията да ни говори вярно – тогава можем все повече и повече да се доверяваме на прякото си възприятие. Всъщност, прякото възприятие винаги започва откъм другата страна, от божествената страна, тъй като то се разкрива. Нашата задача е единствено да почистим екрана, за да може съзнанието ни ясно да отрази това божествено откровение.

Но имаше и един втори елемент в този списък – интелектът. Обикновено това е проклятие за мъжете – интелектът, знанието, мозъкът. Ние, мъжете, винаги се стремим да обясняваме и анализираме нещата. Дамите обичайно не анализират, те знаят. Тяхната интуиция е развита повече и обикновено достигат до верни заключения без кой знае какъв анализ. Имам предвид, без тази интелектуална дисекция на ситуацията, която в крайна сметка води до изгубване всред детайлите – защото това е мъжкият метод.

Така че ние, мъжете, обикновено сме прокълнати от своя интелект. Твърде много мозък, особено по отношение на духовните теми, всъщност не е от помощ. Разбира се, това е дар от Бога – да имаш някакво ясно разбиране – но трябва да го прилагаме правилно. Затова най-напред трябва да станем знаещи. В шастрите също е казано: „Най-напред стани мъдрец, изпълнен с познание. А след това стани като дете.” Детето не мисли, то усеща. Това е неговият подход към света. Да добием духовна интелигентност – това е дълъг път. Но да прекосим оттатък интелигентността – ето истинската задача. Съумеем ли да преминем отвъд ограниченията на интелекта, можем да встъпим в царството на мистиката. А мистика означава откровение. Такъв човек е способен да долавя откровения, мистични преживявания. Не става дума за мистична информация или мистично знание, а за мистично откровение. Затова нека следваме примера на Шрила Шридхара Махарадж, който бил много интелигентен човек. Той е казал: „Сега разбрах, че трябва да използвам целия си интелект, за да проумея къде са пределите му и след това да мина оттатък.”

Така че пряко познание означава способността да се долавя откровението.
 Leave a Reply