Archives

Calendar

June 2021
M T W T F S S
« May    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  

Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
beauty 1

(от лекция на Свами Тиртха, 09.01.2016 вечер, София) 

(продължава от предишния понеделник) 

В тази вселена има 84 милиона мантри, плюс техните комбинации и пермутации. 84 милиона мантри! Боже мой, как можем да изучим тази духовна наука?! Тези мантри оформят информационния фон на битието. Тази материална вселена е предопределена от дадени фактори. Един от тях е пространството. Това пространство е толкова необятно, че е много трудно да се намери центърът му. Но едно нещо е сигурно – един център на тази вселена е това място тук и сега.

Друг фактор, който предопределя битието, е времето. Пространство и време. А една от книгите, преведени от моя духовен учител по заръка на неговия гуру беше „Отвъд времето и пространството”[1]. Как да намерим път за преминаване отвъд времето и пространството?

Третият фактор, който предопределя тази космическа структура е карма, или закона за действие-последствие. И така: пространство, време, действие-последствие… Нещо друго? Още едно, а именно информацията. Духовната информация се съдържа в тези 84 милиона мантри. На практика един живот не стига да бъдат изучени всичките правилно. За щастие нашите учители са ни казали, че всред всички тези милиони мантри, три са много важни. Три можем да научим, нали? 80 милиона не бихме могли, но три – може би ще можем.

Едната главна мантра е ом – сигурен съм, че я знаете. Какво означава ом? Това е божествената звукова вибрация, шабда-брахман. Тя е толкова могъща, че може да превърне хаоса в космос; от безпорядъка може да създаде ред. Само си представете, щом тази божествена звукова вибрация може да се справя с всички космични дела по верния начин, да сътвори тези хармонични вселени, ако тази мантра отекне в нашия ум, в нашето сърце – от хаотичното състояние на съзнанието, което имаме в момента, тя ще създаде хармоничен порядък.

А какво е скритото значение на ом? Сега ще речете: „От смърт води ме към вечност”, понеже сте слушали много внимателно предишната лекция. Но всъщност ом е съставен от три звука – „А”, „У” и „М” – АУМ. Кой е А, кой е пръв във всичко? Това е Бог. Той е първи във всяко отношение. Кой е „М” – това е човекът, „М” сме ние. А кой е „У” помежду ни? Кой стои между Бога и вас? Божествената любов.

Така че ако помните тази мантра ом по такъв начин: че има Бог, има ме мен и помежду ни божествената любов е връзката, тогава това ще сътвори една хармонична вселена в живота ви.

Втората главна мантра е молитва за закрила. Понякога всички се нуждаем от закрила, нали? Когато сме атакувани от житейските трудности, или сме се оплели в някакви лични глупости, или каквото и да е – ние се нуждаем от божествената закрила. Тази втора мантра гласи: ом намо бхагавате васудевая. „Поднасям моите почитания на Васудева – това е едно от имената на Кришна в аспекта Му на всезнаещия Бог – поставям се под Негова закрила.” Казва се, че това е една от най-мощните защитни мантри. И може да ми вярвате – изпитано е, работи. Така че когато сте в нужда или в проблем, или искате божествената закрила да обгърне някой друг, може да се молите с тази молитва.

Добре, сега имаме мантра за порядък – ом; имаме мантра за защита – ом намо бхагавате васудевая; нуждаете ли се от нещо друго? Да! Ние се нуждаем от специален вид вътрешно удовлетворение, търсим щастието на душата си. Има мантра и за това. Тя гласи: Харе Кришна, Харе Кришна, Кришна Кришна, Харе Харе, Харе Рама, Харе Рама, Рама Рама, Харе Харе. Това е мантрата на божествената любов. Тя не само ще ни облагодетелства и благослови с една божествена перспектива, но е и като празник на великата победа на божествената любов. Тя е като разговор с Божествената Двойка. Веднъж споменах, че тази мантра е нещо много важно в живота. След края на лекцията една възрастна дама дойде при мен и попита: „Казахте, че ако повтаряме тази мантра в края на живота си, тя ще ни благослови с вечен живот – как се произнасяше точно?”

(следва продължение)

 

[1] Предишното заглавие на „Лесно пътуване до други планети” от Бхактиведанта Свами Прабхупад

 Leave a Reply