Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
bhajan

Въпрос на Крипадхам: Казахте, че трябва да направим преход от материално към духовно съзнание. Можем ли да направим това сами или се нуждаем от помощ?

Тиртха Махарадж: Мисля, че фактът, че сме се събрали тук тази вечер, е очевиден отговор на този въпрос. Ако можехме да постигнем съвършенство, седейки си у дома, защо щяхме да си правим труда да идваме тук? Разбира се, че ни е от помощ да общуваме с добри хора, и особено със свети хора, защото те винаги умеят да ни напомнят за висшето ни благо. До даден предел можем да стигнем сами. Но има една граница, която не можем да прекосим със собствени сили. Затова казах, че в наука, в тайна и в мистерия трябва да бъдем посветени, нуждаем се от покана. Това означава, че трябва да общуваме с такива, които знаят по-добре, които ще ни помогнат да осъзнаем и разкрием вътрешната си идентичност, и от които можем да се учим. Защото какво означава образование? Образование не е онова, което дават университетите като цяло. Образованието е предаване на живот от един жив човек на друг жив човек без помощта на външни инструменти. Това е истинският научен метод на общуване и обучение. Днес говорим за живота; за пазаруване, за лосиони за тяло – много важни неща от нашето битие. А също обсъждаме и някои по-висши идеали. От дискусиите би трябвало да последват някакви заключения. И в крайна сметка се казва: “В компанията на великите светци един миг е достатъчен да се постигне просветление.”

И йога означава връзка. Ако сме свързано с Върховния, свързани сме и с Неговото творение. Не можем да се доближим до Бога без да обръщаме внимание на човешките същества. Защо е така? Например, ако искате да зарадвате някой човек, който има куче, и кажете: “О, обичам те толкова много, обаче това грозно куче тук…” какво ще отвърне той? “Вън от дома ми! Това е моето любимо малко животинче.” Така че ако искате да се обърнете към Бога: “Обичам Те толкова много, но тези създания тук наоколо…” реакцията ще бъде същата: “Махай се оттук!”

Ако искаме да се доближим до Върховния, трябва да ценим всичко около Него. И също така, както вече говорихме, за да постигнем нещо, трябва да работим върху себе си. В йога тази духовна работа се нарича медитация. О, тя е много популярна в наши дни! Ако един млад мъж види красива млада дама, той „медитира”. Съжалявам, ако ще разбия нечии илюзии, но това не е медитация. Истинска медитация е когато вашата душа се свързва с Върховната Душа. Това е медитация. За нея ни е нужен вътрешен покой, нужна ни е тишина – в такъм шумен свят – и се нуждаем от определена практика.

И тъй като стигнахме до извода, че звукът има огромен ефект, съществуват и някои звукови медитации. Онова, което не можете да изразите нито с думи, нито с мълчание, можете да изразите чрез песен. Може ли да ви поканя за една пееща медитация? Защото обсъждахме и разговаряхме; сега нека добием някакъв вкус, нека се опитаме да преживеем нещо. Съгласни ли сте?

И така, какво да пеем? Номер едно от хит парада? Не знам доколко духовно е това. Моето предложение е да изпеем един традиционен, божествен, медитативен текст. Звучи странно, нали? Древен медитативен текст – сигурно е нещо кой знае колко сложно. Не, съвсем просто е, само две думи са. Радхе Говинда. Радха знаете – Радха е красивата девойка. А Говинда е пастирчето. Защо трябва да пеем традиционния хит парад: любимият и любимата? Защото Те символизират нашата душа и Бога. Както Те се срещат, и ние също можем да се срещнем. Това е смисълът на медитацията!

И така, приканваме ви да се присъедините към нашата пееща медитация. И тук не е Операта, няма значение дали гласът ви е хубав или не. Просто се опитайте да създадете умиротворение в сърцето и ума си, и се влейте във вибрацията. Мелодията също е много простичка. Най-напред позволете на мелодията да ви помогне, а сетне вие помагайте на мелодията.Leave a Reply