Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
(от лекция на Б.К.Тиртха Махарадж, 3 септември 2006, София)
Пътят да се постигне умиротворение и абсолютно ниво на щастие – пълно, съвършено щастие – е обожаването на Бога, Кришна. И трябва да се възползваме от възможността да общуваме със светци. Защото тъй или инак животът означава това – че трябва да общуваме с хора. Древните философи казват, че човешки живот означава живот в общество. А онези, които не живеят в общество, не са хора. Като не са хора, какво са? Животни или…? Божествени същества. И тъй, тези които не живеят сред общество са или зверове или божествени създания. Това означава че през живота си ние през цялото време общуваме. Общувате с децата си, със съпруга си, със семейството, на работа, в училище – през цялото време общувате. А сме големи късметлии ако можем да общуваме със святи люде. И какъв е големият шанс в живота ни ако имаме такова божествено общуване? Иначе просто цял един живот е ПРОПИЛЯН! 60-80 години, цяло едно съществуване, е отново пропуснато. Замислете се, колко ли живота имаме зад гърба си без възможността да общуваме със святи люде? Но сега имаме тази възможност. Тук сме заедно и нека уловим този удобен случай; недейте да пропускате шанса да общувате със святи хора.
Разбира се общуването става нещо съвсем обичайно ако сме заедно през цялото време. Ако общувате с Кришна веднъж в годината, тогава ще го цените: „О колко си велик, о колко си прекрасен, о какъв Господ си!” Но ако Той идва всеки ден при вас…? Какво ще кажете още на втората седмица: „Уф, пак ли си гладен? Пак ли идваш за чапати?” Трудно е да оценим този, който е непосредствено до нас. Много се радваме на бхактите в Аляска, но да изтърпим точно тоя тип, дето спи в съседния спален чувал, ни е трудничко.
Любовта и признателността ни не бива да бъдат теоретични, те трябва да са на практика. Или вземете за пример една любовна история. Докато влюбените не могат да са един с друг, те са готови да направят всичко за това. Но когато се съберат и заживеят заедно – минават няколко години и: „Как да се отърва от този човек?”, „Как да си намеря друга жена?”
Постоянното общуване ни омръзва. Затова е много полезно да общуваме със светци – от време на време. Само си представете, Гурудев идва и остава с вас 365 дни в годината! Трудно е за издържане! Виж, два пъти годишно за някой и друг ден, когато мога да дойда, а мога и да не дойда, имам пълната свобода да присъствам или не – това ми е достатъчно.
Но качеството и интензитета на това общуване трябва да е съдбоносно.
Само пребройте с колко хора общувате – в семейството си, в по-голямото семейство, у дома, в училище, в детската градина, къде ли не – стотици хиляди, нали? Когато отивате на фризьор, до бензиностанцията – неизброими са. КОЕ общуване ще запомните? Кое е значимото сред многото? Успеете ли да изброите дори петима човека, вие сте щастливци.
Общуването със светците е скъпоценно. Защото заедно с тях можем да прекосим океана на материалното съществуване. Благословиите на Кришна и добрата компания ни помагат много. Ето защо това е нашият идеал – чистото духовно общуване със светците. Защо? Понеже в тяхната компания е много лесно да служим на Бога.
Наскоро някой каза: „Много е трудно в компанията на демони.” А аз отвърнах: „Промени виждането си.” Не бива да гледаме на другите като на враждебни елементи. Но все пак трябва да разберем, че има благоприятни, а има и неблагоприятни условия. Да имаш святи люде около себе си – това е благоприятно. А да ги нямаш също е благоприятно, защото по този начин по-лесно ще оцениш кое какво е. След толкова много животи ако влезем в досег със святи люде, ние сме големи щастливци.


Leave a Reply