Archives

Calendar

March 2021
M T W T F S S
« Feb    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
parampara

(от лекция на Свами Тиртха, 7.09.2015 вечер, София)

(продължава от предишния петък)

Въпрос на Кришна Прия: Споменахте определяне на цели. Вече ми е трудно да разбирам поставянето на цели, защото в ретроспекция всички цели, които съм си поставяла, са се оказали илюзорни. А не смея да си поставям някакви духовни цели, защото ми изглеждат непостижими и в момента съм в нещо като вакуум.

Свами Тиртха: Не! Както научихме от съвета на Шрила Прабхупад, за да добием върховната сила на философския камък да трансформира се нуждаем от определени качества. А те бяха решителност, честност, вътрешна чистота, добро общуване – можем да развием тези качества. И трябва да знаем накъде отиваме. Защото ако не знаем към кое пристанище плаваме, никой вятър няма да е попътен. Но ако знаете посоката си и сте достатъчно умни, може да се възползвате от всички различни ветрове.

В този смисъл не съм съгласен. Трябва да сме способни да откриваме своите духовни цели. Във „Вишну Сахасранама” се споменава сатя-санкалпа; това означава, че Той е истинската решителност, истинската посветеност. И ако имаме тази истинска посветеност, ако имаме целта, тогава ни е нужна сатя-садхана, съвършен процес за достигането на тази цел. Затова трябва да определим целта си, след това да открием верния метод и да го осъществим. Каква е нашата цел? Да намерим своя път обратно към божествената красива реалност. Какъв е пътят? Това е възпяването на светите имена. А как да осъществим този процес? Чрез мантруване. Така че не е толкова сложно.

Но духовни илюзии съществуват. Затова се нуждаем от известно лечение от илюзиите. Може в началото да сме много амбициозни. Искаме да сме слуга на слугата на слугата на слугата. По-нататък, когато понапреднете мъничко, удовлетворявате се от по-нищожната позиция да сте слуга на слугата на слугата. Ако се усъвършенствате още малко, ще ви стига да сте слуга на слугата. И тогава се връщаме в началната точка: „Определям се като последовател, ученик, слуга на моя скъп учител, който служи на Божествената Двойка”.

 

 Leave a Reply