Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
the best ointment

Въпрос на Ядунатх: Гурудев, бихте ли ни казали нещо повече за обожанието на Туласи Деви? Защото често ние считаме Туласи Деви за малко дръвче за обожание и го приемаме за нещо отделно от нас, рядко осъзнавайки, че то е част от нас, като например нашата кантимала и че нейното служене към нас е много по-голямо от нашето служене към нея. Тя отдава своето предано служене, предоставяйки ни тялото си, за да можем ние да извършваме по-добре своето служене. Бихте ли ни казали нещо повече за това как правилно да се отнасяме към нея и да я обожаваме?

Тиртха Махарадж: Как да обожаваме Туласи? Правилно ли чух, че ти каза, че Туласи става част от нашето тяло, част от живота ни?

Ядунатх: Тя винаги е с нас и не е отделно от нас. Когато имаме склонността да обожаваме нещо, което е отделно, ние я слагаме на олтара или близо до олтара, но не я ценим когато е с нас. Имам предвид, че я пренебрегваме, не се отнасяме добре с нея.

Тиртха Махарадж: Съществуват някои модели в начина ни на мислене. Обикновено смятаме, че ние сме субектите, а всичко останало е обект. Тук съм аз като субект, а там е Туласи като обект. Но трябва да променим виждането си така, че, както ти спомена, Туласи да е готова да дойде при нас. Не аз си слагам огърлица туласи на шията, а Туласи се обвива, тя създава шия, около която да се обвие.

Така че променете визията. А как да променим визията? Чрез служене. Служене към Туласи – Туласи е свещено растение за Кришна и тя е чиста преданоотдадена. Служейки на чист предан постигате чиста преданост. Понякога я обожаваме в жива форма, така да се каже, като растение. Но когато Туласи е проявена като мала, трябва да имаме същото отношение.

Да обожаваме нашата мала означава никога да не я оставяме да гладува. Което значи винаги да повтаряме мантрите си на нея. Препоръчва се, особено в началото, човек да намаже джапа-малата си с гхи. Обаче не можете всеки ден да мажете джапа-малата си с гхи. Въпреки, че гхи е най-добрата смазка, най-добрата маслена субстанция, има една дори още по-специална грес. Гхи се получава от крава, а тази специална грес се получава от човек. И се появява на много специфични части от тялото – по дланите и пръстите, особено върху палеца и средния пръст. Това е най-доброто миро за малата. Ако искате да миропомазвате всеки ден своята мала с гхи или с най-добрата мазна субстанция, просто повтаряйте мантрите си. И колкото повече помазвате малата си, толкова повече миро ще се образува върху пръстите ви.

Мнозина предани мантруват, за да се пречистят. Но това е ужасно. “Моля те, Господи, спаси ме, служи ми!” Това е: “Дай ми, дай ми!” Но: “Какво мога аз да Ти дам? Моля те, заеми ме в служене на Теб. Харе Кришна, Харе Кришна, Кришна Кришна, Харе Харе, Харе Рама, Харе Рама, Рама Рама, Харе Харе!

Истинското мантруване трябва да е възхвала. Толкова за практиката. По този начин ще можете да постигнете целите си. Толкова за целите.

Кришна Прия: Може ли да попитам нещо за мантруването? След посвещението мантруването ми беше много интензивно, обаче после се появиха някои проблеми с него. Тогава разговарях с много бхакти и по някакъв начин със сигурност те са ми помогнали, понеже процесът потръгна.

Тиртха Махарадж: Хм. С кого си разговаряла? И аз искам да се консултирам с тях!… Добре, продължавай.

Кришна Прия: И точно когато нещата започнаха да се случват, един електрически уред избухна в дясната ми ръка!

Тиртха Махарадж: Боже мой!

Кришна Прия: Беше много болезнено и точно пръстите, които ми трябват за мантруване, бяха засегнати. Въпросът ми е: какво означава това?

Тиртха Махарадж: Ами, първото заключение е, че си велика светица! Щом въздействаш на енергиите така, че да избухват, значи си много могъща. Второто е, че независимо дали пръстите ти са счупени или повредени, трябва да продължаваш да мантруваш. Защото мирото, което си дала на джапата, ще се върне на пръстите ти. То има лечебен ефект.

И така, защо се случват такива неща? Мантрите са силни. Винаги съм ви казвал, че Бог съществува!

Ядунатх: Значи това мантруване може да е масажиране на лотосовите нозе на Бога, сякаш миропомазване на нозете Му, понеже Туласи Деви винаги е в Неговите нозе?

Тиртха Махарадж: Ами, това е хубав тип медитация, но не бива да забравяме, че джапа-малата е кръгла. И понякога зърната се нижат между пръстите, напомняйки ни за танца раса. А пък с омазнени крака доста трудно се танцува.Leave a Reply