Archives

Calendar

March 2021
M T W T F S S
« Feb    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
222915_113007992117543_112302102188132_123894_2588711_n

(от лекция на Свами Тиртха, 06.01.2013, сутрин, София)

(продължава от предишния петък)

Самото начало на „Шримад Бхагаватам” или „Бхагавата Пурана” е призив към медитация. Но преди този призив има възхвала, която, колкото и да е странно, започва с ом – като препратка: „Ние принадлежим на една и съща школа, представяме една и съща школа”. Тази възхваляваща мантра гласи: ом намо бхагавате васудевая –Ом, поднасям почитта си на върховната интелигентност, Васудева Кришна!” Това е аспект на Кришна. И после следва тази покана: „Джанмадй ася ято ‘нваяд итараташ чартхешй абхиджанах сварат[1]„Всичко произхожда от най-висшия източник. Всичко проявено отразява този изначален божествен произход. Този Върховен Бог е сварат, независим. Затова моля ви, нека медитираме върху този Върховен Бог!” Така че това е първият стих: „Елате, включете се в нашата медитация!” Това е интересно! То улавя вниманието ни! „Тук нещо се случва. Има нещо да се върши и аз съм поканен, приобщен.” И ако се опитам да си представя как в древни времена светците, йогите и ришите са се събирали заедно, аз чувствам, че нашето събиране днес много наподобява онова. Защото вие се събирате тук – и съжалявам, че закъсняхме, знаете, че живеем във вечността – но всъщност по този начин, докато се събирахте заедно, ние усещахме все повече и повече привличащата сила, която вие представяте. Нещо ни теглеше да бързаме, да тичаме насам. Защото аз чувствах вашия призив: „Ела, присъедини се към медитацията ни!” По същия начин и тази книга ни приканва: „Елате, включете се в нашата медитация! Ние говорим за Всевишния!”

В тази покана участват два метода: беседа и медитация. Беседата не е устно действие. Не е поставяне на истината под въпрос, не е съмнение в истината, а е метод за навлизане в дълбочина в дадена тема. Затова когато се събираме така, можем да навлизаме по-надълбоко чрез взаимно запитване. Има обмен, който подобрява качеството, а също и количеството на нашите запитвания. Това значи Упанишад – обмен на свещено и тайно знание. А другият метод, включен в тази покана, е медитацията. Което означава да се свържеш с най-висшия източник, да презаредиш духовните си батерии, да се докоснеш до безграничния капацитет на божествеността. Ако сме под божествена закрила, тогава сме защитени. И нашата медитация подхранва връзката ни с обичния ни Бог. Така че това са методите, препоръчани тук. Медитирайте над абсолютната истина!

Това е началото, но какво е в края? Преди да кажем какво е в края, „Бхагавата Пурана” обсъжда десет главни теми, като например: първичното сътворение, вторичното сътворение, различните предводители в различните времеви периоди, манвантарите, пътя на избавлението, окончателния подслон, Бог Кришна. Много, много теми се дискутират междувременно. Споменават се различните школи на Ведите, а също и потеклото на царете. Тази книга описва и времето. Има още и някои пророчества, предсказания за бъдещето, които – не мога да кажа за щастие или за нещастие – са се сбъднали. Защото те гласят, че тази епоха, Кали Юга, ще е много тежка. Така се и случва. Но след като се описват проблемите на настоящата епоха се казва, че тя е и много славна. И така, най-напред научавате, че това е много трудна епоха, а след това, че е много славна. Как така? Хем тази епоха не е лека за никакви духовни практики, хем разбирате, че дори полубоговете чакат да се родят в Кали Юга, защото е толкова прославена. Как така? И тогава идва последният стих на „Шримад Бхагаватам”, че „Святото име на Бога може да освободи човешките същества от най-ужасните грехове и че това е препоръчаният метод за себеосъзнаване в тази епоха – да се възпяват имената на Върховния. Затова нека да възхвалим възхвалата на светите имена!”[2] Това е заключителното послание на „Шримад Бхагаватам”. Книгата започва с общата покана: „Елате, присъединете се към нашата медитация!“ И след цялото това дълго обучение, преминаващо през всички тези различни глави на познанието, през различните фази на все по-дълбоко и по-дълбоко разбиране, накрая какъв е плодът, зрелият плод на медитацията, в която сте се включили? Да възславяме светите имена на Бога!

Така виждате, че онова, което беше семенце в началото, ом, накрая става зрял плод. И също, че същината на „Бхагаватам” е прославата на святото име, което е като встъпление към вкуса на божествената свързаност, божествения живот.

 

(следва продължение)

[1] „Шримад Бхагаватам” 1.1.1

[2] „Шримад Бхагаватам” 12.13.23Leave a Reply