Archives

Calendar

September 2021
M T W T F S S
« Aug    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
fire-rose

(от лекция на Свами Тиртха, 08.10.2016 сутрин, Лудащо)

В края на „Гита” сме, на Осемнадесета Глава. Това е много добре, защото сега ще разберем заключението. Най-напред започнахме с качествата на брамините и стигнахме до окончателния извод: без страх! Всички получихме индивидуални послания, достигащи директно до нас.

Както разбрахме, това е много съществена част от „Гита” – заключението. А заключение означава, да се резюмира отново, затова Кришна започва тази глава с теория: гуните, качествата, какво трябва да правим с тези гуни – скучна, техническа информация. После Той спира да изрежда гуните и казва: „Всеки е под контрол.” Какво да правим тогава? Щом всеки е под контрол, това означава, че аз също съм под контрол, полубоговете и те са под контрол, и демоните са под контрол – тогава какво да правим? Всъщност много хора мислят, че варнашрама-дхарма е алтернативата, съвършеното общество. Ала ние не бива да се удовлетворяваме с една обикновена варнашрама, макар като цяло обществата да са много далеч от подобни идеали; но ние се нуждаем от дайва-варнашрама – божествената варнашрама. Там, макар преданите да имат най-различни специфични качества, има нещо по-висше у всички нас, което ни обединява – че ние сме готови да посветим своите индивидуални способности в служене, да ги посветим на Кришна. Това е нивото дайва – божествената варнашрама, където макар да имаме различни способности, ни обединява божественото служене. Така че истински брамин е този, истински кшатрия е този, истински ваишия или шудра е този, който е готов да служи, защото това е надграждането над обикновената, обща варнашрама.

И докато изпълнявате задълженията си, ако медитирате над Върховния Бог, всеки може да постигне съвършенство. И така, тук се говори много за дълга, за дхарма. Придържайте се към своята дхарма, придържайте се към своето служене дори да допускате грешки, защото всички дейности са покрити от някакви грешки, както огънят е покрит с дим. Всички дейности са покрити от някакви грешки – но недейте да се отказвате. Не се отказвайте! По-добре вършете дълга си, макар и с грешки, отколкото да поемете служенето на някой друг и да го вършите по-съвършено. Обаче много често си мислите: „Служенето на другия е по-лесно” или „Аз мога да го направя по-добре. Моят живот е толкова труден, а животът на другия е толкова лесен.” Това е глупаво! Няма лесен живот. Няма пряк път, няма по-добро решение. Всеки трябва да застане лице в лице със собствената си реалност. Въпреки че тази материална „реалност” е просто отражение, като вълничка в океана на безсмъртието.

И така, изпълнявайте дълга си, не се отказвайте! Арджуна е искал да изостави дълга си, нали? „По-добре да ида да медитирам, вместо да се бия.” Но недейте да се отказвате! След 700 стиха Кришна стига до това: „Недей да изоставяш дълга си!” И той споменава това два пъти. Обикновено по съвсем малко теми говори по два пъти, но тази два пъти я подчертава – в началото и в края: „Придържай се към дълга си.”[1]

(следва продължение)

 

[1] „Бхагавад Гита” 3.35, 18.47Leave a Reply