Archives

Calendar

January 2020
M T W T F S S
« Dec    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
radha-krishna-on-swing

(от лекция на Свами Тиртха, май 2013, вечер, София)
 
Казва се, че садху и шастра стигат чак до пределите на греховната област, защото инак не би имало шанс за никой да се издигне от онова ниво. Продължаваме да четем от Шрила Шридхара Махарадж, „Очите, с които да видим Шри Гуру”.
„Нещо подобно на това е: нашето зрение е в определен спектър; ние не виждаме нито прекалено силната, нито слабо мъждукащата светлина. Същото е и със звука; не можем да чуем звуците с висока честота, нито онези с ниска. Така че действаме в една относителна позиция. Но ни е казано непрестанно да се придържаме към абсолютната нишка, за да можем правилно да разбираме целостта. Затова не подценявайте ачария. Макар да виждате в него обикновени характеристики – ядене, спане – недейте да го подценявате! Защото самите вие ще изгубите от това. Точно както във водите на Ганг не бива да забелязваме тинята, треските и пяната; водите на Ганг могат да пречистят всичко. Кое е онова, което е способно да пречиства? Нима аспектът им на води? Не. Има един друг аспект и ако той бъде анализиран, в крайна сметка ще достигнем до волята на Бога; по Негова повеля водите на Ганг са пречистващи. Така че пречистващата сила идва от Неговата воля; тя стои зад всичко, тя подкрепя всичко. Трябва да се стремим да открием абсолютната подкрепа навсякъде; а ако сме неспособни да жертваме относителната позиция, тогава ще трябва да идем до степента нирвишеша (недиференцирания аспект на Абсолюта, където липсва служене). 
Съществува цялостна система, включваща Кришна и Неговите придружители от всевъзможен тип, а ние искаме да сме свързани както със Шакти (Енергията), така и с Шактиман (Владетеля на Енергията). Не можем да пожертваме нито единия от тях, особено Шакти. Например, щом Рагхунатх Дас Госвами казва: „Не искам Кришна, ако Радхарани не е с Него; ако трябва да избирам, искам Радхарани”, коя тогава е Радхарани? Коя е Тя? Тя е онази, която е изпълнена с Кришна до безпределна степен, затова Дас Госвами казва: „Искам Радхарани.” Кришна съществува и в различните относителни позиции, Той идва при отделните хора като сладостен, по-сладостен и най-сладостен. Ето как ние разбираме относителността.” [1]
Това е много красив начин на обясняване, защото Шридхара Махарадж много плавно плава по темата за гуру-таттва. И много важно послание получаваме тук – даден е примерът с Ганг. Нейните води имат материален аспект и духовен аспект. Можем да разширим тази мисъл, че по същия начин и ваишнавата има материална страна и духовна страна. Но както ни съветва Шрила Рупа Госвами в „Упадешамрита”, никога не бива да преценяваме някой предан по физическите или телесните му характеристики. Защото кое е онова, което прави предания предан? Не е телесното му състояние, нито пък умствените или интелектуални способности. Вдъхновението и мотивацията, които има – това е, което го прави специален човек. Може да се разбере какъв е някой по идеалите му. А аз търся, търся, но не мога да открия по-висш идеал от този, който имат преданите – постоянна, несекваща любяща мисъл за Бога. Да си вглъбен в това възвишено ниво на съзнание по двадесет и четири часа в денонощието – това не може да се надмине във физическо отношение. А безкористната и любяща близост с Божествената Двойка отново е нещо много висше. Също така концепцията за срещата между красотата и любовта – това е толкова необикновено тълкуване на цялото божествено обкръжение. Всъщност можем да направим безкраен списък защото процесът бхакти е толкова специален. Да добавим и че божествената любов е последната дума в нашето разбиране. Някой има ли по-висок залог? Аз не откривам. 
 
(следва продължение)
 
1.  „Златната стълба”, Гл.2  “Вселенският ум, абсолютната подкрепа” от Шрила Шридхара Махарадж

 Leave a Reply