Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
grass

Днес сме се събрали да празнуваме заедно божествеността. Ще продължим да четем от това красиво откровение, „Бхагавад Гита”. Това е шестнадесета глава. Тя е малко трудна за слушане, тъй като описва възможните грешки в човешката природа и поведение. А обикновено ние не обичаме да слушаме за недостатъците си. При все това, без да разберем себе си и да застанем лице в лице с истината за себе си, не можем да се доближим до по-висшата реалност.

„О сине на Притха, в този свят има два вида сътворени същества. Едните се наричат божествени, а другите демонични. Вече ти разясних надълго и широко божествените качества. Сега чуй от Мен за демоничните.”[1]

Началото на този стих е много строго – два типа същества: едните са добри, другите са лоши. Има само мрак или светлина. Вие от коя страна сте? От коя страна искате да бъдете?

Крипадхам: Искаме да сме от светлата страна.

Тиртха Махарадж: Да, обикновено искаме да сме от светлата страна. Но да вложим някакви усилия, за да постигнем това – не сме кой знае колко готови да допринесем. Ако има някакъв божествен вятър, който да ни отнесе в небесата – добре. Обаче и аз да се потрудя здраво…?

Искаме лесен път към съвършенство. Лесен, тих, спокоен, удобен пряк път към щастието. Защо? Защото водата винаги тече надолу. Хората винаги се стремят да намерят по-лесния начин. Но, моля ви, кажете ми – има ли въобще лесен начин? Не! Няма пряк път, няма по-лесен начин, няма по-лек, по-удобен живот. Много пъти си мислим: “О, животът ми е толкова тягостен, а твоят живот е толкова лек!” А какво ще е мнението на другия човек? “Не, не, не! Моят живот е по-труден от твоя. Той е много лесен.” От това можете да разберете, че животът на всеки един от нас е… не бих го нарекъл труден, но си има своите изпитания. И макар да изглежда, че тревата у съседите е по-зелена, тя не е. Просто идете в съседния двор и погледнете своята градина. Същото зелено. Но вие познавате недостатъците на своята градина, знаете колко усилия сте вложили в своята трева и тя пак не става хубава. И си мислите, че вероятно съседът разполага с някакъв по-добър тор.

Така че няма по-лесен начин. Всички ние трябва да се борим, за да постигнем целите си. Ако имате прости и евтини цели, можете да ги постигнете лесно. Ако имате високи и скъпоценни цели, ще трябва да поработите по-здраво.

Точно както се казва, че ако продавате златни пръстени, много хора ще идват да питат, но малцина ще са готови да платят цената. Обаче, за да се сдобиеш със златен пръстен, трябва да му платиш цената. Понякога на пазара ще видите дребни мургави хора да продават златни пръстени зад ъгъла. Но това е бразилско злато и то е евтино. Така че можете да се сдобиете с евтини златни пръстени. Ала искаме ли да открием съкровището на живота, трябва да копаем надълбоко. Трябва да положим някакви усилия.

Да стоим в светлината или да бъдем от добрата страна изисква усилия, нужни са усилия. Но трябва да знаем, че човешките усилия не стигат. Нужно е нещо повече и това са божествените благословии. Така че историята винаги има две страни: едната са нашите усилия, а другата е божествената помощ, която ни се дава.

[1] Бхагавад Гита 16.6Leave a Reply