Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
Понякога в кръговете на предаността хората се боят от йогийските практики. Пазят ги в тайна. Наскоро чух следното: “Представяте ли си, Рупа Госвами също е практикувал контрол на дишането, пазете това в тайна!” Защо? Защо е такава голяма тайна? Защото останалите също ще се опитват да контролират дишането си, умът им ще функционира по-силно и ще са по-жизнени?

Яшода: Аз се чудя защо в бхакти-практиките никога не се споменава контрола на дишането?

Тиртха Махарадж: Не е вярно, споменава се, ние го практикуваме всеки ден, специално сутрин: Самсара даванала лидха-лока…” Говоря сериозно! Наблюдавам през последните няколко години, но не съм открил практика, която да не е включена в естественото обожание и в ежедневния режим на преданоотдадените. Не можете да ми покажете такава.

Яшода: Имам предвид тези, които бяха споменати – кумбака, речака… които съм чувала преди в хатха-йога практиката.

Тиртха Махарадж: Ако пеете бхаджан, това е най-добрият контрол на дишането, малко по-висока степен на речака. Има го. Е, повтарянето на махамантрата е малко различно в това отношение, защото обикновено ние не го свързваме стриктно с процеса на дишането, но той също присъства. Не правихме ли последния път в София такъв експеримент – какви звуци долавяте в пулса си? Кой говори на тази тема? Никой. В никоя друга школа не става дума за това.

Но ако искате да чуете още за медитацията, нека дочетем тези стихове тук: “Започвайки от муладхара-чакра, човек трябва да предвижва жизнения дъх неспирно нагоре като фибрите на лотосово стъбло, докато не достигне сърцето, където се намира свещената сричка ом като звукът на камбана.”[1] И така, с жизнения дъх, с прана, трябва да визуализираме ом, да проявим ом в гръбначната колона и от муладхара, най-долната чакра, да го издигнем до високите коронни чакри. “Оставайки съсредоточен в омкара, човек трябва внимателно да практикува системата пранаяма по десет пъти при всеки изгрев, пладне и залез. Така след един месец той ще е овладял жизнения дъх.”[2] Не е кой знае колко сложно.

А какъв е контролът на дишане на брамините? По три пъти на ден, какво е? Това е мантрата Гаятри, която издига съзнанието. Защото каква е целта на контрола на дишането? Да се издига жизнената енергия на все по-високи и по-високи нива в чакра системата, нали? Ако мантрувате своята Гаятри, незабавно ще се свържете със светлината, с божествената светлина. Така че какво липсва? Нищо, нали?[1] “Шримад Бхагаватам” 11.14.34

[2] “Шримад Бхагаватам” 11.14.35Leave a Reply