Archives

Calendar

July 2020
M T W T F S S
« Jun    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
,,,,,, те, щастие

(от лекция на Свами Тиртха, май 2013, София)
 
(продължава от предишния петък)
 
„Земно” означава тленно, подлежащо на погибел; то всеки миг умира. Всичко, на което разчитаме, за да поддържаме тялото си, загива всеки миг. Всичко. Затова копнеем да напуснем тази умираща земя и ако е възможно да заживеем в свят, в който няма смърт. То е амрита – онова което не умира – то е сладко; то е Ваикунтха, то е Голока. Ваикунтха означава разбирането за безмерната перспектива. Кунтха значи предел, а Ваикунтха – безпределност. Да живееш във Ваикунтха означава да живееш свързан с безграничната цялост.” [1]
Затова моля ви, търсете своята вечна страна, съкровената си същност. Може би имате въпроси или коментари? 
Въпрос на Хаягрива: Как да хармонизираме интелекта с материалните емоции? Божествените чувства са много по-висши, разбира се. Но по мое мнение интелектът трябва винаги да владее емоциите. Или греша? 
Свами Тиртха: Да. Естествено, на материално ниво е по-добре пречистеният ни интелект да ни води. Но в края на краищата, кое носи по-големи проблеми на хората – умът или сърцето? 
Отговори: Умът. Чувствата.
Свами Тиртха: О, много хубаво. Една жена каза „чувствата”, а един мъж „умът”. Мисля, че е разпределено според пола. Но моето смирено разбиране е, че хората са готови да си изгубят ума заради чувства, обаче обикновено не сме готови да разменим чувствата си за някакви мисли. Това ме навежда на мисълта, че чувствата се нещо по-силно. Затова са и по-важни. Не интелектът е най-важното. Защото сме готови да се хвърлим в глупава любов, но нима може да има любовна теория?! Затова трябва да овладяваме и да хармонизираме тези две способности. Да открием един по-висш синтез. Както ви казах, философията без религия е суха, а религията без философия е сантиментална. Затова използвайте и двете способности, за да постигнете по-висш синтез. А знаем кой е най-добрият хармонизиращ процес: Харе Кришна Харе Кришна Кришна Кришна Харе Харе, Харе Рама Харе Рама Рама Рама Харе Харе.
Всъщност в тази молитва отново се постига единение на двете страни, има стремеж към него. Това е възхвала на срещата между божествената красота и божествената любов. Така че не само два принципа се обединяват, но това е възхвала на срещата между Радха и Кришна в Тяхното единение.
Въпрос: Не се ли пораждат чувствата от мислите?
Свами Тиртха: Много лошо, ако е така. 
Коментар: Всъщност казва се, че мантрувайки светите имена ние пречистваме себе си, сърцата си, но това е малко неясно за мен. Имам предвид, че някои емоции възникват от ума, от някаква идея за реалността. Например, гневът от нещо, което се случва. Обаче всъщност се казва, че той е в сърцето, така че откъде е – от ума или от сърцето? 
Свами Тиртха: Умът се намира в сърцето. Значи ако пречиствате сърцето си, пречиствате и ума. Не е чак толкова сложно. 
Въпрос: Как така! Искате да кажете, че умът не е в главата?
Свами Тиртха: И това се случва често, да. Последен въпрос!
Крипадхам: Бих искал да попитам дали връзката на Радха и Кришна е хармонична или вулканична?
Свами Тиртха: Понякога е хармонична, друг път вулканична. Затова нашият Бог, Златният Аватар, е наречен Златният Вулкан. Защото от Него избликва лавата на божествения екстаз – например докато мантрува светите имена. 
 
1. „Златната стълба”, Душата си има свое собствено тяло, от Шрила Шридхара Махарадж
 


Leave a Reply