Archives

Calendar

July 2020
M T W T F S S
« Jun    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
1krsna-and-the-gopis

(от лекция на Свами Тиртха, 20.08.2015, вечер, Лудащо)
 
(продължава от предишния понеделник)
 
Веднъж разговаряхме с бхактите. Малко по-надалеч разгърнахме въпроса как можем да встъпим в кръга на преданите – как джива, душата, може да се върне в духовното небе? Имаше едно обяснение на това. Основата на обяснението беше, че в Голока Вриндавана има недостиг на работна ръка. По-точно на женска работна ръка. Защото Радхарани иска да зарадва Кришна с множество красиви гирлянди. Шримати Радхарани притежава 64 съвършенства. Едно от тези съвършенства е Нейната способност да прави прекрасни украси с цветя. И понеже иска да набере най-различни горски цветя за хубавите гирлянди, иска да ги наниже, да ги приготви, Тя се нуждае от много помощнички. Но като се огледа – няма кой да помогне. Всички са заети с какви ли не други служения към любимата Божествена Двойка. „Една приготвя бетелови ядки; друга репетира танц; трети правят сладкиши за вечерната среща. Всички са заети – не мога да намеря помощници тук.” Тогава Тя се оглежда: „А! Там, отвъд река Вираджа има някакви дживи! Ще ги повикам!” След тази беседа един много изучен пандитджи дойде при мен и ми каза: „Никога не съм чел подобна история в шастрите.” Какво можех да му кажа? 
Така че има множество незнайни причини защо влизаме в кръга на преданите. Моля ви, никога не забравяйте божествената перспектива! Можем да си мислим, че това е за наше собствено добро, „това е мое постижение; нравят ми се тези хора, затова се присъединявам към компанията им; харесва ми този духовен учител, понеже очите му са сини и затова се присъединявам към бхактите…” Но моля ви, не забравяйте за поканата свише. Трябва да има някаква причина защо целият ви живот и цялата тази вселена са подредени така, че да срещнете преданите. Ако се бяхте родили на Патала-лока, нямаше да ги срещнете там – в ада, на адските планети нямаше да срещнете бхактите. Е, може би щяхте да срещнете други бхакти. Така че трябва да има някаква добра причина всички ние да сме призовани – цялата тази група от предано служещи. Нищо не се случва без причина. Без корени няма плодове. 
Но смиреното ми предложение е: недейте прекалено много да мислите за миналото си. Защо? Щом съм срещнал бхактите, нека бъда духовно щастлив. Защото това е покана лично към мен. 
И това ви го казвам съвсем сериозно: трябва да открием причината защо сме събрани заедно в тази предана група. Какво очаква Кришна от нас – като индивиди, като група, като мисия? Какво е очакването на Кришна? Знаете, ако имам очаквания, започва да действа един съвсем основен духовен принцип: очакване е равно на разочарование. Затова трябва да сме достатъчно мъдри: ако няма очаквания, няма и разочарования. Ако не поставяте условия, ще бъдете щастливи – супрасидати, съвършено щастливи; имате ли очаквания, ще се разочаровате. 
Тогава какво да кажем за очакванията на Бога? Той знае ли този принцип: че ако не очаква, няма и да се разочарова? Това е сложен въпрос. Мисля, човечеството е доказало хиляди пъти, че може да разочарова Бога. Въпреки това се казва: раждането на всяко ново дете е доказателство, че Бог не е изгубил надежда в хората. Ние се раждаме като деца; някои си остават такива за цял живот. Така че моля ви, сбъднете това очакване! Направете Бога щастлив. Щом по някакъв невъобразим щастлив случай сме срещнали бхактите – нека останем там!
Въпрос на Манджари: Връщайки се на предишното обяснение: спомена, че Радхарани призовава нови души, а след това каза, че Кришна очаква новите души. Въпросът ми е: Радха ли е, Кришна ли е, или и двамата, или не знаем? Това е много важно за мен.
Свами Тиртха: Независимо дали Кришна ни кани, дали Радхика ни кани, дали двамата ни канят – все е късмет. Ако никой от Тях не ни покани – това е голяма неволя. Така че по един или друг начин трябва да отворим ушите си за тази божествена покана. 
И не забравяйте, онзи ден говорихме за духовната алхимия с трите процеса: нигредо, албедо и рубедо. Нигредо е черната покана, албедо е бялата покана, а рубедо е червената или златната покана. Защото всъщност съществуват само тези три цвята – черно, бяло и златно; няма други. Червеното или златното на практика са еднакви. Това е процесът, на който трябва да се подложим – независимо дали принципът, чрез който идва поканата, е Богът, Богинята или Махапрабху. 
Иначе най-общо казано обикновено душите се връщат в изначалната си позиция – а това е междинната позиция татастха. Но по специална милост, чрез рупануга, можете да идете по-нависоко. Така че има ли покана, трябва да отвърнем. А можем да отвърнем чрез молитва: да се молим за благословиите на Бога да можем да служим на светите имена. Това е окончателният отговор на всички въпроси. Молете се за божествените благословии върху живота ви, върху духовните ви практики. И следвайте, продължавайте този прекрасен божествен процес на слушане, мантруване, помнене, служене, сприятеляване, и в крайна сметка – на пълно отдаване. 


Leave a Reply