Archives

Calendar

June 2020
M T W T F S S
« May    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
Prabhupad in laugh

(от лекция на Свами Тиртха, май 2013, София)

(продължава от предишния петък) 

Такава е функцията на чайтя-гуру – Бог, вътрешният водач, антарями, който живее в сърцето и ви насочва. Какви други видове гуру има?

Крипадхам: Санняс-гуру.

Свами Тиртха: Правилно. Има и санняс-гуру – който ще ни въведе в ордена на отречението в живота. В общ смисъл не е необходимо всеки да става санняси, но що се отнася до настроението на пълна зависимост от божествената насока, без никаква друга цел, всеки трябва да стане санняси. Не формално, а по същина. Санняс не означава да имате най-добрите компютри и всеки да ви дава цветни гирлянди. Не това е дефиницията за ордена на отречението санняс. Но вътрешното настроение за развиване на пълна зависимост от Бога – това е санняс. Така че това е санняс-гуру който ни въвежда, било то формално или по същина, в това настроение на съсредоточено напълно върху Кришна внимание. Други видове гуру?

Хаягрива: Парам-гуру.

Свами Тиртха: Парам-гуру! Точно така! Виждате, имаме колекция от гуру. Парам-гуру винаги е много важен. Ти знаеш нещичко! Защото какво се случва? Нашият духовен учител трябва да поеме пълна отговорност за нас. Затова той ни гълчи: „Хей, скъпи синко, скъпа дъще! Не мързелувай, действай, работи!” И понякога това тежи. Точно като един баща. Бащите винаги са заети да поучават децата. А дядото? Парам-гуру винаги се усмихва, винаги е нежен: „О, скъпи синко, скъпа дъще, не се тревожи! Може баща ти да е малко разстроен днес, но просто ела при мен!” Срещал ли си насън Шрила Прабхупада?

Хаягрива: Не си спомням.

Свами Тиртха: О, тогава значи не си. Какво е чувството? Досущ като истинския ти дядо, готов да те прегърне, когато сърцето ти е разбито. Така че парам-гуру е много важен. Защото когато не можем да издържаме своя духовен учител, по-старшият може да се намеси и да реши проблема. Парам-гуру е много важна функция. Ако нещо липсва в гуру, парам-гуру може да се намеси и да компенсира. Още?

Отговор: Ади-гуру.

Свами Тиртха: О, много добре! Кой е ади-гуру?

Отговор: Кришна.

Хаягрива: Бог Баларам.

Друг: Радхарани.

Свами Тиртха: Баларам, да. Радхарани. А понякога дори Ананга Манджари. Това е нов хоризонт от духовни учители и учителки, така да се каже. Ади означава пръв, първият гуру. Кой е първият гуру? Това е Бог. Това е божествена функция. „Аз съм източникът, Аз съм целта и Аз съм водачът. Ще ви помогна да се върнете при Мен.” Това е ади, изначалната, предвечна гуру функция. И тази изначална функция да приканват е дадена на различни личности. Ади-гуру, смятам, представя гуру-таттва по най-пълен, най-задълбочен начин.

Въпрос: Като Шри гуру?

Свами Тиртха: Шри гуру е малко по-различно, защото ади-гуру е изцяло божествена функция – там няма човешка намеса. Шри гуру означава, че виждам своя учител, но виждам и Шри, божествената функция, проявена в него, чрез него. Има един набор от мантри за брахманите, и всъщност има две версии на една от тези мантри. Едната е аим гураве намаха, а другата е аим шри гураве намаха. Аз предпочитам втората версия, защото тя съчетава и личността на гуру, и концепцията за гуру-таттва. По този начин това не е култ към личността, а божествена култура. Има голяма разлика. Така че това са функциите ади-гуру и Шри гуру. Други видове гуру?

(следва продължение)

 

 Leave a Reply