Calendar

August 2019
M T W T F S S
« Jul    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
10169420_10201668406414902_809619139_n

(от лекция на Свами Тиртха, 11.01.2013, сутрин, София)

 „Благодарение на добродетелта на истинското познание, смирените мъдреци гледат с еднакви очи на учен и благороден брахмана, на крава, слон, куче и кучеядец”.[1]

И така, смиреният мъдрец, заради истинското си знание, ще има равноправна визия. Ние често искаме да определим докъде сме стигнали в духовния живот. Можете точно да го разберете по това доколко цените останалите. Дали имам равноправно, умиротворено, еднакво виждане или не? Защото всички обекти, които наблюдаваме, са различни – като например куче, слон, брамин или човек от низша каста. Формата е различна, но скритата същина е една.

Така че ако искате да проумеете позицията си, просто разгледайте отношението си. И винаги се стремете да гледате надалеч. Трябва да сме независими от предпочитанията на материалните си сетива. Но можем да сторим това единствено ако имаме божествено, трансцендентално мерило.

Имаме важна работа да вършим тук, в живота като цяло. А също и специално тук, в ашрама – трябва да помагаме на хората да идват все по-близо до духовните си идеали. Ала можем да сторим това само ако и ние самите сме се доближили до духовните си идеали. Веднъж Шрила Прабхупада казал: „Вместо множество резолюции, дискусии, събрания и какво ли не… просто мантрувайте, мантрувайте повече!”

И така, знаете метода, знаете целта, знаете също и настоящите условия; стремете се да събирате тези три аспекта все по-близо един до друг. Не в смисъл да принизявате идеалите си, а по-скоро да въздигате сегашните си условия. Старайте се да действате така, че плановете и желанията на Кришна да се проявяват.

Въпрос на Манджари: Възможно ли е да се намесим и да попречим на волята на Кришна да се прояви?

Свами Тиртха: Ако сте достатъчно могъщи. Има такива, които контролират плановете на Кришна. Но основно трябва да помагаме на хората да разбират, че съществува Върховен Бог и преди всичко трябва да Му се покоряваме. По-малките детайли може да дойдат и по-късно.

В нашите шастри се казва, че пеейки някои мантри, можете да добиете благословиите на Върховния. Така че това е възможно. Особено ако пеем за другите. Разбира се, не искам да компрометирам по-висшите аспекти на маха-мантрата, например – че тя трябва да бъде възпявана за Тяхно щастие, не за наше собствено благо. Какъв е дългът на предания? Да не препятства делата на Кришна. Но дори да се опитвате да поставяте препятствия, Той е достатъчно умен да ги избягва.

Моля ви, продължавайте със своето служене! Бъдете силни в посветеността си и задълбочавайте убежденията си, достигайте до все по-осъществено ниво на нашите красиви идеали. Израствайте в предаността! А каквото имаме, нека се стремим да го поднесем за удовлетворение на Махапрабху тук. Не се главозамайвайте от различни измерения на успеха в цифри. Не вярвайте на това. Винаги търсете по-дълбоката същина.

Разбира се, хубаво усещане е да сме повече хора заедно, но трябва да сме достатъчно решителни да продължаваме с духовната си практика дори никой да не ни обръща внимание. Обаче знаете ли, аз губя силата си. Преди няколко години казах на един предан, че съм готов да продължа, ако ще всички да си тръгнат. Но да губиш сили означава все повече и повече да зависиш от другите. Така че може някои от вас да си мислят, че вие зависите от мен, но е тъкмо обратното. Аз завися от вас. Това е като раса танц. Кой след кого тича? Тъй или инак, тичаме един след друг.

Затова моля ви, помагайте ми да осъществявам наследеното от моите учители. Това е един път на трансформация. Нямаме кой знае каква свобода в това отношение; трябва да култивираме каквото сме получили. Великите казват: „Ако дойдеш с мен, и аз ще вървя с теб!”

 

[1] „Бхагавад Гита” 5.18

 Leave a Reply