Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
Определено не бива да пренебрегваме тялото. Това не е правилният подход. Но да го контролираме; идеята ни не е да го пренебрегваме, а да го контролираме. А не то да ни контролира.  Това зависи от мотива, от импулса който те кара да действаш. Защото ако си напълно удовлетворен в духовните си практики, ако съумееш да одухотвориш дори ежедневните си дейности, тогава е много лесно. Въпреки това понякога претоварваме тялото си. Но тялото е много добра структура, то си има защитен механизъм. Например ако си прекалено изтощен, просто заспиваш. И в такъв момент не бих казал: „О, тама-гуна ме надви…” Не, това се случва за защита на телесните функции. Като например да изгорят бушоните. Ако са претоварени, те се изключват за да предотвратят по-голяма опасност. Тялото също има такава функция, има различни системи за сигурност и те ще подадат сигнал. Да кажем, ако си под много силен стрес, в тялото ти може да се прояви някаква болест. Това е очевиден сигнал, който трябва да вземеш предвид. И не да пиеш хапчета, а да промениш причината, източника на проблема.

 

Обикновено почти всички бхакти като дойдат са направо като йоги. Много са сурови по отношение на телата си и ги измъчват в началото, но по-късно ще си платят цената. Така че по-добре да бъдем балансирани и в началото и в края.

 

Но вярно е и друго, че тялото е много по-силно отколкото си представяме. Например в древни времена когато е имало битка, са се биели по цял ден с тежки мечове, които ние дори не можем да повдигнем – без да се хранят, естествено! „Чакай, обедна почивка…”, не! Как! Така че ако въпросът е на живот и смърт, ще намериш скритите си резерви. Но когато си живеем спокойно и удобно, си казваме: „О, това е прекалено тежко усилие.” Толкова тежко, че не го и започваме.

 

А ако някой е наистина свързан, той или тя може да стане свръх-човек. Това е възможно – да се надхвърлят ограниченията на тялото. Но за това е нужна много силна, много жива връзка. Не забравяйте, Кришна казва: „Аз съм способността у човека.” Така че всъщност това не е нашата сила, а Неговата. А Той е неограничен.

 

И можем да генерираме енергия посредством духовната си практика. Чрез повече мантруване, повече медитация, по-добро служене можем да подобрим дори телесното си физическо ниво. Докато не сме независими от тялото, не бива да се правим че е така, защото тогава тялото ще се разбунтува. Така че – контрол, отново ще кажа: контрол. Не пренебрегване, а контрол. Ако работата, почивката, храненето и спането на човек не са под контрол, той не може да бъде йоги.Leave a Reply