Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
parampara

(от лекция на Свами Тиртха, октомври 2013, Лудащо, Вясапуджа)

Най-напред бих искал да приветствам всички. Много съм щастлив, за мен е голяма чест, че всички вие сте си направили труда да дойдете. На подобни събития имам нещо като духовна шизофрения, защото една част от мен радостно участва в празненството заедно с всички вас, докато друга моя част е леко объркана и се чувства неловко да седи от отсамната страна на групата, а не оттатък. Но нека говори онази част от мен, която е щастлива да участва в такова служене.

Защо? Защото една от най-красивите страни на това съществуване, на живота, е общуването с другите човешки същества. То е източник на най-голямото щастие и удовлетворение, ала същевременно и на най-големите проблеми за всички. И има една много специална част от общуването между хората – това е духовното общуване. Част от него пък е общуването с някой по-висш, по-уважаван – общуването с гуру. Има една древна препоръка: не се доближавай твърде много до цар, вол, каруца, огън, жена и гуру, защото ще се опариш; но не стой и прекалено далеч, защото тогава няма да имаш полза от общуването си с тях. Така че трябва да открием верния начин, вярното настроение за това общуване, когато не се парим, но въпреки това можем да се радваме на топлината и светлината.

Още помня дните, когато се събирахме заедно, братя и сестри, да празнуваме рождения ден на Гурудев. Тези спомени ми помагат да остана тук и да не изчезна ненадейно. Защото си спомням колко важно беше това за нас, какъв наситен с ентусиазъм момент беше; и ако мога, бих бил много щастлив да помогна и на други да изпитат същите чувства.

Не съм красноречив оратор, но познавам такива, които наистина са сладкодумци – до такава степен, че когато заговорят, дори тези, които не разбират езика, започват да плачат. Наблюдавал съм това и то означава, че има сила, има огън, че сърцето на този човек пламти така, че е способен да споделя с останалите дори без думи. А това доказва, че е възможно да се надмогнат материалните ограничения. Ние не се интересуваме от телесните, физически ограничения, но истински вярваме в победата на сърцето и душата, вярваме в духовната сила.

В онези дни празненствата бяха много подобни на днешните – събирахме се заедно, всеки тичаше в кухнята, стараехме да служим възможно най-добре на Гурудев, който толкова пъти беше много недоволен и беше много трудно да разберем как да го направим щастлив. Все пак се научихме как да празнуваме и как да почитаме гуру-принципа правилно.

И така, Гурудев беше много огнен човек, той беше могъщ човек. Но позволете ми да цитирам някои мисли и спомени на един друг човек, който е бил не огън, а лъв, ревящият лъв на проповядването – Бхактисиддханта Сарасвати Тхакура. Той бил толкова строг, че позволил на учениците си да празнуват рождения му ден едва след петдесетгодишнината си. Дотогава – никакъв шанс за празненства. Това е лекция от 6 февруари, 1936 г.– последната Вясапуджа преди смъртта му. Не е лесно да се преведе, но ще опитам.

„Приемайки ролята на гуру, ние сме поели отговорността и сме се нагърбили с тази толкова сериозна задача. Сред слушателите всички седят на обикновени места, единствено на мен е дадено издигнато място. Хората може да си рекат: „Гледайте колко е голяма зоологическата градина на Господ! Каква арогантност! Та той е луд! Или по-добре да кажем – жесток. Виждали ли сте такава мръсна свиня с гирлянди на шията? Възвишени думи, големи празненства – колко е надут! Слуша как другите възхваляват добродетелите му. Вижте, колко големи са порасли ушите му – явно е какво удоволствие извлича от това. Какво е това противопоставяне на ученията на Чайтаня Махапрабху?! Възможно ли е този див звяр някога да се промени?”

И така, аз съм най-големият глупак на света. Заради арогантността ми, никой не ми се притече на помощ с добър съвет. И понеже никой не дойде да ми помогне, затова споделих проблема си с Махапрабху. Спомних си, че ако разкрия грижите си пред Него и се вслушам в съвета Му, ще ми олекне. И така, Той каза: „Когото и да срещнеш, говори му за Кришна. Това е Моята заръка: стани гуру и избави целия този свят! Никакво материално препятствие да не те спира в това служене. Ще се срещнем и ще бъдем отново заедно.”

 

(следва продължение)

 

 Leave a Reply