Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
veiled truth

“Анудвега-карам вакям сатям прия-хитам ча ят свадхяябхясанам ваива ван-маям тапа учяте – Въздържанието на речта се състои в изричането на думи, които са истинни, приятни, благотворни и не притесняват никого, а също и в редовно цитиране на ведическата литература.”[1]

Предишният стих касаеше тялото или дейностите; сега този стих е за думите, за това как да контролираме речта. Да казваме истината. Това лесно ли е?

Гиридхари: Не винаги.

Някой: Да.

Тиртха Махарадж: Обикновено това са отговорите: „да” или „не”. Да, лесно е; не, не е лесно. Мисля, че верният отговор е някъде по средата. Трябва да се придържаме към истината, но понякога можем да сме милостиви.

Някой: Да бъдем дипломатични.

Тиртха Махарадж: Ами, Чанакя Пандит казва: “Никога не се доверявай на дипломат.” Така че ако се държим като дипломати, ще пожънем недоверие. Но можем да сме дипломатични в такъв смисъл, че да сме милостиви към другите, не винаги да разбулваме истината. Защото, ако духовният ни учител, например, ни разкриеше истината за нашата позиция, ако винаги ни казваше истината, тогава какво би станало?

Ямуна: Той ще ни обезсърчи.

Манджари: Аз не бих имала сили да понеса това, да оцелея.

Тиртха Махарадж: Наистина ли? Хубаво е да знам. Но защо? Толкова ли е смазващо? Аз не мисля така, защото гуру не говори за настоящите ви грешки, а описва бъдещите ви перспективи. А ако нашият гуру ни разкрие бъдещата ни роля в духовния живот, ще бъдем вцепенени и смазани от тази висша визия.

Мистицизъм означава, че трябва да сложим много тънък, много фин воал около и пред истината. Просто, за да бъдат всички спокойни. Ако изведнъж бъдат разкрити всички истини, това би съсипало повечето от участниците.

Но както и да е, нека сега останем на темата. И така: да казваме истината, и то по приятен начин. Това вече е трудно. Да кажем истината – това не е толкова трудно, просто да смачкаме другия човек с „истината”. “На́ ти един в носа с моята истина!” Но да го направиш красиво, да кажеш истината по такъв начин, че човекът отсреща да е радостен да я чуе – това е истинското изкуство. И думите ви да са благотворни! Значи дори със словата си трябва да служите на благото на останалите, без да ги дразните. Нека хората остават удовлетворени. И цитирайте или пейте мантрите, Ведите. Това е контролът над речта.

Въпрос на Ямуна: Ако знаеш истината и знаеш, че някой жадува за истината, но не му я кажеш, отговорен ли си за това?

Тиртха Махарадж: Мисля, че искаш да ме надхитриш, Ямуна. Защото ако кажа „да”, ще викнеш срещу мен: “Тогава дай ми цялата истина!” Така че по-добре да не отговарям на този въпрос.

Ямуна: Това пак спада към категорията задържане на истината.[1] Бхагавад Гита 17.15Leave a Reply