Calendar

May 2019
M T W T F S S
« Apr    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
10690134_520549648081741_7375535470739325557_n

(от лекция на Свами Тиртха, 07.01.2013, София)

(продължава от предишния петък) 

Да си намериш храна – всички същества се борят за това. Ако имате куче, много послушно куче, ако му дадете храна и се опитате да му вземете чинията, то ще ви ухапе. Или поне силно ще се обезпокои. Затова не се месете твърде много в тези базисни инстинкти и на хората. Оставете на всекиго лично пространство. Давайте си пространство един на друг. Не се бъркайте във всяка дребна подробност, ако искате да станете истински чисти и святи.

Как да надмогнем тези елементарни инстинкти, особено в духовния живот, когато искаме да сме осъзнати за върховната реалност? Не за вторичната реалност на материалния живот, за върховната реалност! Много е просто – трябва да станете светци. А кой е светец? Светец е онзи, който е готов да посвети живота си на по-висша, божествена цел. Това е свят човек – който е готов да даде живота си за свята цел. Съгласни ли сте? Искате ли да стенете святи? Да, трябва да си поставим тази цел: „Искам да стана чист, отдаден слуга на Бога.”

Мисля, че съм ви казвал един анекдот. В западното християнство има някои монашески ордени, които са много стриктни. Един от тях се основава на мълчанието. Монасите в манастира трябва да са безмълвни. В анекдота се разказва, че веднъж в годината те имали право да проговорят. И така, присъединил се един млад практикуващ. Първия път, когато след една година дошло време да каже нещо, той рекъл: „Много е студено в малката ми килия.” Изтекла още една година. Тогава игуменът попитал: „Нещо да кажеш, синко мой?”, а той отвърнал: „И одърът ми е много твърд.” Добре, изминала още една година. На третата игуменът казал: „Ако само ще се оплакваш през цялото време, можеш да си отиваш вкъщи“. Така че има строги ордени. Ако използваме единствения си шанс в годината да проговорим, за да кажем това, кой би бил щастлив да го чуе? Не винете студа. Не винете твърдия одър. Не винете обкръжението. Виждате ли как това е универсално послание във всички традиции? Шрила Шридхара Махарадж също казва: „Недейте да обвинявате обкръжението.”

В крайна сметка това са много трудни стихове[1]. Темата е много мъчна за разбиране, защото най-напред научихме: „О, действат само гуните, не съм аз”. Затова е много лесно да хвърлим вината върху гуните. Ако направя грешка, лесно мога да кажа: „О, шастрите казват, че вината не е моя! Това са просто гуните, Прабху! Защо си огорчен от моето поведение? Та това не съм аз! Това са само проявленията на материалната природа.” Мисля, всички разбирате. Не бива да обвиняваме гуните, не бива да обвиняваме Кришна: „Ти си ме създал такъв, така че ще ме търпиш!” Не обвинявайте останалите! Винаги трябва да издигаме нивото си на осъзнатост. А това означава да се посветим на някоя много висша цел.

(следва продължение)

[1] „Бхагавад Гита” 5.14-15

 Leave a Reply