Archives

Calendar

October 2022
M T W T F S S
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
(от лекция на Свами Тиртха, 08.05.2017 сутрин, Рила)

Днес ще продължим да четем, за да довършим историята, тъй като сега сме в много вълнуващ момент. Това е Глава Девета от Пета Песен на „Шримад Бхагаватам”, „Възвишеният нрав на Джада Бхарата”.

„Шукадева Госвами продължи: „Мой скъпи царю, след като изоставил тялото си на елен, Бхарата Махарадж се преродил в много чисто браминско семейство. Имало един брамин, който принадлежал към династията Ангира и притежавал всички брамински качества. Умеел да владее ума и сетивата си, бил изучил ведическите писания и останалата допълнителна литература. Бил експерт в раздаването на подаяния, бил винаги удовлетворен, търпелив, много благороден, мъдър и независтлив. Бил себеосъзнат и се занимавал с предано служене на Бога. Постоянно пребивавал в транс. Имал девет също толкова квалифицирани синове от първата си жена, а от втората се сдобил с близнаци — братче и сестриче, от които момчето се казва, че било възвишеният предан и най-великият сред светите царе Бхарата Махарадж. По-надолу следва историята за раждането, което той приел, след като напуснал еленското си тяло.”[1]

Тук хвърляме поглед към браминските качества: себеконтрол, изучаване, познание, благотворителност, удовлетворение, търпение, благородни постъпки, мъдрост и липса на завист. Така че ако искате да се квалифицирате, ето списък. Има множество различни качества, които можете да добиете. Някои хора се раждат с качества; някои могат да придобият дадени качества; други пък не съумяват да придобият качества. Но тъкмо те са истинските кандидати за пътеката на милостта.

И така накрая, след като преживял едно раждане в животински вид, Бхарата Махарадж се върнал отново като човек.

„Понеже бил специално дарен с Божията милост, Бхарата Махарадж можел да си спомня събитията от миналите си животи. Макар да получил тяло на брахмана, той въпреки всичко много се страхувал от своите роднини и близки, които не били преданоотдадени. Винаги бил много нащрек при такова общуване, защото се боял да не пропадне отново. Затова се държал пред хората като безумец — тъпоумен, сляп и глух — за да не се опитват да го заговарят. По този начин се пазел от лошо общуване. Вътре в себе си винаги мислел за лотосовите нозе на Бога и възпявал Божията слава, което спасява човека от оковите на плодоносните дела. Така се избавил от атаките на непреданото общуване.”[2]

Това отново е много странно поведение – произхождал от браминско семейство, а се държал като глупак. Външно бил глупак, а вътрешно – преданоотдаден. Ако се вгледам в себе си, външно се опитвам да се представям за интелигентен, а вътрешно ми липсва преданост. Тогава кой е по-голям глупак – Бхарата Махарадж или ние?

На практика винаги има някаква разлика, някакво несъответствие между вътрешната картина, която имаме за себе си, и външната реалност – между идеалите и истината. Той винаги помнел, винаги бил осъзнат за грешките, които бил допуснал, и затова бил способен да поддържа нивото на съзнанието си. По същия начин и ние трябва да развием такава съкровена сърцевина на нашата убеденост. И в светлината на тази неизменна убеденост можем да продължаваме да живеем и да вършим каквото е необходимо.

В раса-шастрите ще прочетете за един специален тип бхава. Бхава е много пречистено, божествено, любящо отношение. Има различни видове, като бхава, вибхава, анубхава, вябхичари-бхава, множество разнообразни типове и категории. Но това, което искам да спомена тук е стхаи-бхава, неизменното настроение. Имахме гриха-стха церемония – да се задомиш, да се установиш в дом – стха. Тук е същото – стха, стхаи-бхава – стабилно установена, постоянна бхава. Ако постигнете някакво стабилно, дълбоко вкоренено разбиране и практика, тогава сте в безопасност, досущ като Бхарата Махарадж.

(следва продължение)

[1] „Шримад Бхагаватам” 5.9.1-2

[2] „Шримад Бхагаватам” 5.9.3Leave a Reply