Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
(от лекция на Б.К.Тиртха Махарадж, 29 Май 2005, София)
Трябва да заплатим цената на всичко. Искаме да постигаме, да придобиваме, да се наслаждаваме – но трябва да си платим цената. И се казва, че обичайно в материалния свят се плаща в последствие. Най-напред можеш да се наслаждаваш – но по-късно трябва да си платиш! Също като в една голяма БИЛЛА. Влизаш и си мислиш: „О,о,о! Това, и това, и това! Мога да сложа всичко в кошницата си!” Но на изхода се плаща. За разлика от духовните неща, защото там първо трябва да платиш, а след това можеш да се наслаждаваш. Затова и много хора не харесват този вариант, понеже „Хей, как така?! Да платя предварително, без да съм получил нищо?!” Те са свикнали с другата версия: стреми се да вземеш, стреми се да се наслаждаваш – пък може някак и да избегнем плащането на края…
Мая няма предел; така че не можете да опитате всичко. И си представете: след като тази слугиня на Бога е неограничена в своите възможности, колко по-голям капацитет би трябвало да притежава самият Бог! Спомняте си историята с Нарада Муни, когато той рекъл: „Илюзия? Каква е пък тая илюзия?” Тогава Кришна незабавно надал ухо: „Искаш да знаеш какво е илюзията? Иди и се изкъпи в ей онова езеро.” А както знаете, водата е божествена благословия. Тя съществува при сътворението на вселената, идвайки от божествен извор. И истинската вода има способността да ви трансформира: да отмие цялата нечистотия, да ви промени, да ви кръсти – толкова много сила има във водата. Но онази вода била много специална, тя била омагьосана вода. Нарада Муни влязъл да се окъпе в езерото и настанала трансформация. Той изоставил тялото си на Нарада и от водите излязла прекрасна девойка. Влязъл Нарада, а излязла млада девойка. И незабавно когато някъде има млада и красива девойка се появява млад и красив младеж. Без това историята е непълна. И така, на сцената се появил млад принц. Той си помислил: „О, тя е толкова красива! Трябва да я взема за съпруга.” И цялата история се завъртяла: те създали семейство, народили се деца, настанало щастие, не закъсняло и нещастието… настъпили всевъзможни усложнения и многобройни страдания.  Дотолкова че деца измирали, царството пропаднало и т.н…. Така че ако си мислим, че можем да опитаме, да вкусим от всичко, това е невъзможно дори в ограничената равнина на материалното съществуване. И след толкова много неволи, изгубила съпруга и децата си, старицата се върнала при същото езеро. А когато отново се окъпала в него, оттам излязъл Нарада. За Нарада това бил само миг, макар междувременно да изтекъл цял един живот.
Така че в това отношение не бива да действаме постепенно. Не бива да сме реформисти: О, ще направя малък прогрес в този живот, пък в следващия може да напредна още мъничко. Не, в това отношение трябва да бъдем революционери. Хвърлете се! Но не се хвърляйте в мрака. Уловете се за дхотито на някой чист предан. Там трябва да се държим. Това е нашата революция – ние се хвърляме след преданите. И по такъв начин можете да прекосите пропастта. Всъщност не вие сте тези, които я прекосявате – защото някой ще ви подаде ръка за помощ и ще ви поеме.
Недейте да опитвате всичко, навсякъде е все същото. Все същото старо вино в нова бутилка. Трябва да помните примера със зрънцето ориз. Ако има една тенджера с ориз, ако опитате едно зрънце и то е несготвено – тогава може да разберете, че цялата тенджера е недоварена. А ние сме събрали толкова много опитност в тази материална сфера. Опитали сме не едно и две зрънца ориз, а стотици, хиляди… Отивате до следващата тенджера – и там същото. Ориз. Отгоре на всичкото несготвен. Затова нека сменим диетата. Нека минем на прасадам. Това е Милостивата Сампрадайа. Не се налага да опитвате от всичко. Защото ако посветим живота си да опитваме всичко – това означава не само хубавите неща. Всеки иска да получи щастие, но се налага да приемете и страданието. Всеки харесва каймака на кафето, но никой не иска да изпие утайката на дъното му. Само че едното не върви без другото. Затова ако опитате материалното щастие, заедно с него ще дойде и страданието. Защо да губим време да опитваме отново – утре! Днес не успях, и вчера не успях – но може би утре… Това не е интелигентно. Един знак би трябвало да ни е достатъчен да разберем.
Желанието за живот се нарича „тришна”. Нека го променим на „Кришна”. Тришна е желание, жажда. Но Кришна може да утоли нашата жажда. Затова да променим диетата.


Leave a Reply