Archives

Calendar

December 2022
M T W T F S S
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
(от лекция на Б.К.Тиртха Махарадж, 26 май 2006)
Шестте характеристики на Върховния Бог са слава, красота, знание, богатство, сила и отречение. Най-трудно за разбиране е отречението. Но всъщност този превод не е съвсем точен. По-скоро трябва да разбираме това като независимост. Макар творението да произхожда от Него, Той е независим от Своето творение. И какви са последствията, ако Бог е независим от творението си?
Някои религиозни теории твърдят, че Бог е сътворил битието, пуснал е всичко в действие, но не Го е грижа, не се намесва. Такъв независим и безхаберен Бог….е, концепцията е добра, защото поне в нея има Бог, но на мен повече ми харесва концепция, в която Богът е активен принцип, загрижен, грижовен. Кришна не е такъв независим Бог, който не го е грижа. Защото чрез своята преданост ние можем да привлечен вниманието Му. Това трябва да е начинът, по който да живеем. Да живеем така, че не ние да сме тези, които да видим Бога, но Той да ни забележи. Така можем да повикаме Кришна и Той да се грижи за нас. Макар да е независим от творението си, Той има много топло сърце. А да привлечем вниманието му има само един начин – да изразим жаждата си за духовна връзка. Искате ли нещо, ще го получите. Но внимавайте – каквото и да поискате, ще го получите. Затова прецизирайте и пречиствайте желанията си.
Притежаваме ли свободна воля? Да приемем Кришна или да го отхвърлим. Ако сме го приели, входната такса е че на малко листче хартия сме написали „моята свободна воля”. И касиерката го е скъсала. Така че каква свободна воля?! Ако някой се е включил в групата на божествената любов, за каква свободна воля говорим? Но не се бойте. Това е сладка игра.
Съмнявам се, че в божествената любов има каквато и да било свободна воля – от един определен момент нататък. Може на елементарното ниво да си мислим, че сме „свободни” да постъпваме по един или друг начин, но всъщност джива, душата е винаги под някакво влияние. Или под влиянието на материалната енергия, майа, която може да й навлече някои проблеми – или под въздействието на божествената енергия, йога-майа, която носи друг тип щастие. Но нашата позиция е винаги подчинена. Затова „махатманас ту мам партха дайвим пракритим ашутаха – великите души винаги търсят да се поставят под влиянието на божествената енергия.” В това се изразява свободната ни воля – да кажем „да” на Кришна. Но след като си казал „да”, как можеш да кажеш „не”? Ти вече нямаш свободата да кажеш „не” в крайна сметка. Разбира се от време на време ние отново и отново казваме „не” на Кришна. Но в края на краищата след като сме се съгласили, тогава трябва и да изпълняваме. И това „да” не е глупаво; то е допринасящо, конструктивно „да”.
Но в по-специални, висши случаи Той СЕ намесва в живота на бхактата и му влияе. Не можем да ограничим Кришна да не ни се меси в живота, колкото и да не ни се иска. Как бихме могли да Го ограничим? Та той е СВОБОДЕН да постъпва дори и срещу нашата свободна воля! В много, много специални случаи, разбира се. Ако Той е избрал някого – защото това е нещо много специално, Той да реши да дойде при теб – дори и ти да искаш да продължаваш да дремеш в скута на вещицата майа, Той иска да те събуди. Можеш ли да се противиш? Не особено… Казва се, че ако Кришна иска да ти даде нещо, и десет ръце да имаш няма да можеш да го отхвърлиш. Но ако Кришна иска да ти отнеме нещо, и сто ръце да имаш няма да можеш да го запазиш. Така че Той СЕ намесва. Понякога не лично, а посредством агенти, тайни агенти, които привидно са участници в играта на илюзията. Но ако си срещнал садху, светец – значи Кришна се е намесил в живота ти. Разрушил е сладкия сън на илюзията ти. Защото той действа за наше благо. „Джив джаго, джив джаго – о спяща душа, моля те, събуди се!” Какво да говорим за най-висшата сфера на божествеността, където Той е готов да стане твой слуга?! Както с Арджуна – Той му станал колесничар, което не е особено престижна позиция. Но самият Бог е готов да заеме такава низша длъжност на колесницата на своя предан.
В това е идеята – че понякога ролите се разменят. Мислиш си, че си изгубил свободната си воля. Но всъщност е обратното – ако проявиш пълната си и чиста отдаденост, Кришна ще изгуби свободната си воля. Каква концепция! Богът като слуга! Бог, който не е независим! Как е възможно това?! Възможно е ЕДИНСТВЕНО чрез връзките на любовта. И Шрила Шридхара Махарадж го описва толкова красиво! Той казва: малкото момче улавя баща си за ръката; и макар бащата да е много по-силен от момченцето, все пак то ще го води за пръста. И бащата ще е готов да иде навсякъде, където детето поиска. Това е специалното качество, с което малкото е способно да контролира по-голямото. Това се случва единствено чрез един специален инструмент и той се нарича божествена любов. Мисля, че тук историята свършва. В това е КРАСОТАТА на Бхакти – че мъничката незначителна джива чрез способността си да обича може да улови ръката – или лотосовите нозе – на Кришна и да не Го пусне да си отиде. Такава прекрасна концепция!
Отдавна-отдавна сме изгубили свободата, свободната си воля. Нека извлечем полза от тази лоша сделка.


Leave a Reply