Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
Казано е: получиш ли плесница по едната страна, обърни и другата. И ще получиш и следващата плесница, можеш да си сигурен. Но тъй или инак, каквото и да поднесем на Бог, то трябва да бъде поднесено, трябва да бъде посветено. Ако му поднасяш смиреното си и нежно отношение – тогава прави го, но недей да очакваш нищо в замяна. Ако не си готов да действаш от това ниво на смирение – тогава недей! Разбираш ли?! Щом даваш нещо – дай го! И го забрави! Вече е дадено!

Не очаквай награда. Дали е дарение, или внимателно отношение, или добра дума – не очаквай нищо в замяна. Това не е бизнес; това е твоята духовна практика – да ДАДЕШ. Моята работа е да дам – а какъв ще е резултатът, това вече не е моя работа. Какво ще дойде към мен не е моя работа.

И отново, какво се казва в Библията? Бъди едновременно като гълъб и като змия. Бъди нежен като гълъб и умен като змия. Смирението не означава да си глупав, да вярваш на всичко, да търпиш всичко. Ако чувстваш, че на практика има някаква полза да посвещаваш силите си на дадена цел – прави го. Но когато усещаш че е безполезно, че нищо не можеш да направиш – тогава недей, спри.Leave a Reply