Archives

Calendar

May 2021
M T W T F S S
« Apr    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
Shyam

(от лекция на Свами Тиртха, 24.07.2016 сутрин, София)

Въпрос: Получих информация, че вчера сутринта в 8 ч. трябваше да има лекция тук. Дойдох, обаче нямаше лекция и изгубих четири часа. Ще бъда ли по някакъв начин компенсиран за тази загуба?

Свами Тиртха: Да посветите, да жертвате четири часа от живота си с духовна цел – аз мисля, че това не е загуба. Защото Вашето приношение е направено. Може да не е имало лекция, може да не съм успял да пристигна навреме. Това е моя грешка, това е моята част. Но Вашата част е изпълнена. Дошли сте, дали сте вниманието си, направили сте жертвата. А това никога не е загуба.

Трябва да изпълняваме дълга си. Независимо дали в отговор има добри резултати или няма никакви – трябва да го правим. Защото на каквото и да се натъкваме в живота си, има два начина да разрешим всеки въпрос. Единият е практическата страна, очебийната страна, която виждаме. Има обратна връзка, има някакъв успех или пък някакъв провал. Но другата страна е незабележимата, невидимата, духовната страна. А тя е по-силна и по-значима. Ако по някакъв начин вътре в себе си съумеем да се докоснем до онзи божествен покой, до онази духовна увереност, тогава сме успели. Защото Кришна казва: „Не величествените приношения Ме удовлетворяват; но ако нещичко е поднесено с обич, Аз го приемам.” Ето това духовно качество трябва да добавим, духовната обич. Дали приношението ни е малко или голямо – това няма значение. Тази толкова фина съставка трябва да вложим – пълната посветеност.

Тъй или инак някой ще ни отнеме времето. Илюзията е ограбила от нас не само четири часа, но безброй животи. Сега Кришна е откраднал четири часа от живота Ви – това е с някаква добра цел, Той знае каква. Защото Той е крадецът на масло. Той е крадец. Той ще открадне времето ни. Ще открадне вниманието ни. И в края на краищата ще открадне сърцата ни. Така че ако имаме вярното виждане, ще Го съзираме скрит зад всичко, което ни се случва. Затова можем да кажем, че чистият предан е толкова могъщ – по-могъщ дори от Бога, от всесилния Господ. Защото Той никога не може да се скрие от погледа на предания.

преманджана-ччхурита-бхакти-вилочанена

сантах садайва хридайешу вилокаянти

ям шяма-сундарам ачинтя-гуна-сварупам

говиндам ади-пурушам там ахам бхаджами[1]

„Онези чисти предани, чиито очи са помазани с елея на божествената любов, ще виждат непрестанно в сърцата си присъствието на Шямасундара, Кришна.”

[1] „Брахма Самхита” 5.38Leave a Reply