Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
Сега тук седите едва четирима. Но на дълъг път се тръгва с малки крачки. Когато дадохме първата открита лекция в Дьор, присъстваха трима човека, включително лектора. Сега вече имаме хубав, действащ ашрам, една от щабквартирите на преданото служене. Мнозина бхакти работят там с голяма посветеност. Или да вземем друго място, Печ: в самото начало някои от бхактите направиха видеозапис на една-две от първите лекции там. Присъстваше цялата група, всички – а именно 4-5 човека. Беше една мъничка храмова стая – на половината на тази – и беше празна. Но наскоро, както знаете, се преместихме на по-голямо място и на ежеседмичните събирания идват по 20, 30, 40 човека. Тъй че храмовата стая се оказа тясна.

 

На дълъг път се тръгва с малки крачки. Не забравяйте, че живеем за да жертваме. Без жертва нищо не става. Затова в края на мантрите повтаряме „сваха”. „Сваха” означава жертва. И тази жертва има такава мощ, такава сила, че кара света да се върти. Без нея дори материалната сфера не функционира. Тази сила помага на преданоотдадените да продължават напред. От това разбираме, че ягя, жертвата, поддържа света, поддържа живота. Когато бхактите се отдадат, сякаш товара на милиони животи пада от плещите им. Досущ като катарзисно преживяване. Затова стремете се да правите жертви. Това носи щастие, достойно е. Ако отдадете живота си в служба на другите, те също ще се включат; а вие няма да изгубите живота си, но ще го спечелите. Кришна ще ви осигури неизчерпаеми ресурси.

 

Нека винаги бъдем свързани в йога. Йога означава да си свързан. Кришна е като главния компютър, а вие сте като един мъничък терминал. Нямате кой знае какви възможности. Когато сте свързани с основния източник, това е йога. Ако сте самички, капацитетът ви е съвсем малък. Когато сте свързани, всичко може да се прояви. Това е йога. Йога не е нещо мистично, манипулиращо физическите и мисловните енергии. Йога е връзка на обич. Затова е толкова силна. Така че винаги оставайте в йога, винаги бъдете свързани.Leave a Reply