Archives

Calendar

June 2020
M T W T F S S
« May    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
едно врабче кацна на огледалото на колата

(от лекция на Свами Тиртха, 20.08.2015, сутрин, Лудащо)
 
Името е нещо много важно. Ако нещо си има име, знаем кое какво е. Ако е неназовано, то е непознато и непознаваемо за нас. Така можем да кажем, че името е прозрачна среда за общуване. Ние действително се отъждествяваме с имената си. Само си представете изведнъж да си изгубите името. Чувствате като че самоличността ви е изгубена. Така че името е начин за свързване, за познание и за живот. Особено от трансцендентална и от духовна гледна точка. Затова всички различни религиозни практики прославят името на Бога.
Ние сме щастливци, защото имам дълъг списък с хиляда имена на Бог Вишну. Сигурен съм, че сте срещали някои добре известни имена в този списък. Виждате, че някои от нашите скъпи братя имат същите имена като тези, които са включени в списъка с имената на Бога. Не защото искаме да рецитираме „Махабхарата”, но по-скоро защото искаме да помним Върховния. 
И е много мощно това, че някои от братята ни носят божествени имена, че са назовани на името на някой божествен принцип или на самия Бог. Защо? Представете си, че карате кола и почти правите катастрофа. Какво правят обичайно в такъв случай жените? Възкликват името ви: „О, Баладев!” Това означава, че потапят ума си в медитация върху Баладев. Те може да си мислят за Баладев дас, който създава проблем на магистралата, обаче се свързват с Баладев Прабху, с Върховния. А когато в специални моменти от живота си помните Бога, това е много благотворно. Тогава изведнъж божественото провидение се намесва и подрежда всичко добре. Така че молете се светите имена да ни закрилят!
 
(следва продължение)


Leave a Reply