Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
MEDITATION-YOGA

Въпрос на Ямуна: Махарадж, тази вечер тук за пръв път са дошли някои хора, които практикуват йога и бих искала да попитам от тяхно име: бихте ли казали моля нещо за йога? Досега те са практикували асани.

Тиртха Махарадж: Много добре. Сега ние също практикуваме асани, макар мястото тук да е малко тясно. Имаме ли бутилка? Не, не пластмасова, стъклена! Празна, и освен това една кана с вода. И така, какво означава йога? Йога означава връзка. Можем да кажем, че това е мистичната школа в класическата индийска философска традиция. Защото тя е вътрешен път. И следвайки този път, можете да извисите съзнанието си. Целта на йога е нашите души, с други думи самите ние, да бъдем свързани с Върховния източник. Ние назоваваме този най-висш източник Кришна, любящия Бог, и можем да установим емоционална връзка с този Върховен Бог. Обаче, както ви казах, йога е мистичен процес, но същевременно е и съвсем практичен. Можете да продължавате да изследвате. Не става въпрос просто за вяра, а за убеденост.

Сигурен съм, че всички вие сте чували за системата на чакрите. Чакрите са енергийните центрове на тялото. Колко чакри съществуват?

Ямуна: Седем основни.

Тиртха Махарадж: Седем основни чакри, правилно, подредени по гръбначния стълб. А второстепенните чакри? На практика са неизброими, милиони. Но се посочват около тридесет главни чакри по цялото тяло. Седемте основни чакри също са включени в тези тридесет. И ако извършваме практиката си, ще усетим някои промени. Целта е да издигнем нивото на енергията си по стълбицата на чакрите. Искате ли да видите как става? Добре! Ето една празна бутилка. Ако я почукате, тя издава звук, нали? Нека дадем на тази бутилка малко енергия. Добавям енергия под формата на вода. Когато дадете малко енергия на бутилката – звукът е малко по-различен. Нека добавим още малко енергия към системата. Различно е, нали! Да осигурим ли още енергия на тази система? Нека пробваме. О! Още малко енергия? Все по-големи и по-големи промени. Добавяте мъничко енергия, а се случват големи промени.

Това е начинът да се настрои системата. Тялото ви е бутилката, духовната ви практика е водата, а различният резонанс е издигането на вашето съзнание. Това е йога.

 Leave a Reply