Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
narada

Въпрос на Крипадхам: Има ли някакъв начин да се справим с гордостта? Защото обикновено когато имам проблем с гордостта си, не го забелязвам и ми е нужен някой отвън, който да ми го покаже.

Тиртха Махарадж: Затова Кришна ти е изпратил твоите братя и сестри – да ти помогне да разбереш ограниченията си, да видиш собственото си лице. Но като образован ваишнава ти знаеш, че всеки сблъсък е със собственото ти фалшиво его. При все това, от време на време повтаряме едни и същи грешки. Затова аз вярвам в цялостното пречистване на един ваишнава. Не просто в „борбата с егоистичния ми начин на мислене”; защото ти се бориш с егоистичния си начин на мислене, но не можеш да надмогнеш, да речем, своята кама. Сражаваш се с егото си, но не се сражаваш с кама; после започваш да се бориш с кама, но забравяш гордостта. През цялото време се фокусираш върху нещо, а губиш цялостната картина. Но ако всецяло, по един всеобхватен начин просто се приближиш до Кришна, какво друго можеш да правиш, освен да танцуваш в екстаз? То е като ламя с дванадесет глави – отсечеш ли една, на мястото ѝ веднага израстват три! Можеш да отсечеш една грешка и начаса се разкриват нови три, и ти се сражаваш с новите, и след това отново… Да пребориш всичките си грешки – те са много дълъг списък. По-добре направете една стъпка по-близо до Бога. Тогава всичките ви проблеми в крайна сметка ще си идат. Веднъж Шрила Прабхупада казал: “Вместо да обсъждаме, да говорим, да се обучаваме, да анализираме – вместо всички тези глупости, просто възпявайте светите имена и ще постигнете по-добър резултат.”

Така че, цялостно пречистване. Отсечете главите на своя егоистичен дракон! Или – драконово его.

А тази гордост е описана в много, много истории. Има една история за Нарада Муни, една от многото. За Нарада Муни има множество истории. Нарада Муни посетил Кришна, а Кришна тъкмо слушал молитвите на един много простодушен човек, който казвал: “О, мой Господи, толкова съм пропаднал, понеже трябва здраво да работя. Но всяка сутрин и вечер просто идвам в Твоите лотосови нозе, казвам няколко молитви и Те моля да бъдеш удовлетворен с това, макар да е толкова мъничко, макар служенето ми да е толкова незначително, тъй като съм зает по цял ден… Моля те, приеми моите молитви!” Тогава Нарада Муни казал: “Ха, на какво прилича това? Що за мизерна практика! Да си мисли за Теб само по два пъти на ден? Какъв е този човек! Мигар може да се нарече Твой слуга? Защо не вземеш да го изриташ? Накажи го малко, посочи му къде греши!” Кришна рекъл: “О… би ли Ми помогнал с нещо?” Нарада отвърнал: “Да, разбира се! Аз мога да Ти служа; този човечец не може, но аз мога. Какво да направя за Теб?” “Ами, ето тук тази чаша с вода. Можеш ли да я носиш около град Матхура?” “Да, разбира се, че мога да го направя!” “Но, моля те, внимавай – нито една капка не бива да се разлее!” “Остави го на мен! Ще се справя.” Тръгнал той, а знаете, когато чашата е пълна до ръба, дори най-малкото движение ще изплиска половината вода навън. Нарада трябвало сериозно да се съсредоточи върху тази чаша и, разбира се, да обиколи града било доста сложно. Така той поел на път и се фокусирал все повече и повече върху чашата с вода, а пътят бил дълъг. На вечерта се върнал и Кришна и казал: “О, добре дошъл, Нарада! Добре дошъл обратно у дома, при Бога!” Цял облян в пот, Нарада отвърнал: “Най-сетне съм тук.” Кришна попитал: “Справи ли се?” “О, беше много трудно, но успях – нито капчица не се разля.” Кришна казал: “А мисли ли за Мен междувременно?” “Да мисля за Теб ли? Та нали трябваше да вложа цялата си грижа и внимание в чашата с вода, защото беше толкова трудно да не я разплискам!”

Онова, което можете да свършите с лекота, ще ви донесе съвсем малки резултати. Съгласни ли сте? Така че ако Кришна ви каже: “Би ли Ми помогнал моля? Ето тази чаша с вода.” Недейте да се радвате прекалено: “Кришна ми обръща внимание!” Може това да е Неговият изпит: колко можете да мислите за Него докато носите водата. И обикновено не Той е този, който ви моли да носите водата. Но може би вашият учител ще ви каже: “Можеш ли да ми помогнеш мъничко?” Тогава той ще провери и ще види, а и самите вие също ще видите, какво е вашето настроение в служенето.
 Leave a Reply