Archives

Calendar

August 2020
M T W T F S S
« Jul    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
Туласи

(от лекция на Свами Тиртха, май 2013, София)
 
(продължава от предишния петък)
 
„Не желая освобождение нито от щастието, нито от мъките; нека се сбъдне извършената карма. Жадувам единствено от този миг насетне никога да не пропилявам благосклонността на Кришна с молитви за сили пред трудностите; нека каквото и да добия отсега нататък, колкото и мъничко да е, дори и капчица, да е най-висш нектар; пък който иска нека се занимава с райове и адове.”  [1]
Затова когато ви препоръчваме: моля, заемете се с бхакти-йога, тази е причината да го казваме. Този процес не се занимава с опрощение на греховете, нито с постигане на рай или освобождение; този процес е стремеж да бъде удовлетворен Бога. Този процес е за Него, не за нас. При все това, ако се присъединим, ще бъдем част от пълната картина. Инак, ако просто вдигнете тояжката си, това не означава нищо. Но ако вдигнете тояжката си в служба на Кришна, е много забележително. В това е разликата между обикновените човешки дейности и божествената заетост.
И нещо повече: „За да се освободим от последиците на кармата си, да се избавим от рая или ада …” Виждате ли, „да се избавим от рая”! “…са достатъчни много по-нищожни фактори; нека те го свършат сами.” Значи трябва да постигнем освобождение дори от рая. „Но нека ние се молим единственото ни положително постижение да е благодатта на Кришна, вместо отнемането на последиците от злите ни дела си, извършени в илюзия. Не ме интересува паспортът; искам виза. Получа ли виза, няма да имам грижи с паспорта – нещо такова е. Така че просто да се приключи с мая, с неразбирането, е нищо. Позитивното достигане до царството на Кришна е нещо много по-висше. Преминавайки отвъд мая можем да постигнем Вираджа, Брахмалока, можем да получим мукти, освобождение – периферната позиция. Но защо да пилея сили единствено да се домогна до периферната равнина? Всичкият ми стремеж трябва да бъде насочен към Голока, това би било най-висшето благо. Ще се моля единствено за това – тогава автоматично всичко останало ще бъде постигнато.”
И така, това е фундаменталният принцип на нашата религия. Основата на всичко е съзнанието, Божието съзнание. Нищо не е независимо от Неговата воля. А нашите водачи, нашите учители ще ни помогнат да се усъвършенстваме и осъзнаем така, че да сме способни да добием такава визия. За да стигнем до нивото на атман, трябва да виждаме с очите на душата. 
Всъщност Шрила Шридхара Махарадж не харесва тази мантра: „Аз обожавам Туласи, за да се спася от греховете си”. Той счита това за бизнес: „Правя нещо за собствената си непосредствена полза. Трябва да присъства настроение на служене – тъй като Туласи е скъпа на Кришна, затова ние служим на Туласи, понеже Кришна я харесва. 
Веднъж някакви бхакти били в Навадвип и посетили околните свети места. Когато се върнали в храма на Шрила Шридхара Махарадж, той ги попитал: „Как беше денят ви?” Те отвърнали: „О, много се наслаждавахме на разходката!” Ала това не бил подходящ отговор и той започнал да обяснява: „Наслаждавали сте се? Опитвате се да се наслаждавате на святото място?” и дал лекция, дал напътствие по тази тема. 
Виждате ли какви са великите? Допускаш малка грешка, а те правят от мухата слон! В един смисъл мисля, че всички имаме тази способност. Въпреки това, уви, не минаваме за велики бхакти. Защото в действителност ние се засягаме от съвсем незначителни житейски неща, докато неговото име е Бхакти Ракшак – защитникът на предаността. Така че когато допуснете грешка по отношение на предаността, той е готов да се скара. В това е нашата надежда – че нашите наставници винаги ще поправят грешките ни или нередното ни поведение. А по отношение на служенето си трябва да се стремим да сме възможно най-чисти. Тъй или инак, действията от какъвто и да било тип – материални или духовни – ще принесат своите плодове. Определени действия ще доведат до определени резултати, а друг тип действия ще имат съвсем друг тип резултати. Затова трябва да сме внимателни за думите си, за постъпките си и за мислите си. Защото чистотата зависи от любовта. 
 
(следва продължение)
 
1. „Златната стълба”, Гл 3 Най-чистата молитва, от Шрила Шридхара Махарадж
 

 Leave a Reply