Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
(от лекция на Свами Тиртха, 08.01.2017 вечер, София)

(продължава от предишния понеделник)

Ом намо бхагавате васудевая!

Какво гласи тази мантра? Ом, тя започва с ом. Какво значи ом? Не отговаряте. Значението на ом е голямо мълчание ли? Всъщност често мантрите са специални звукови вибрации без някакъв специфичен смисъл. Обаче ом има смисъл. Той е силното утвърждение, че да, това, което търсите, наистина съществува.

След това идва намах – почитания. „Да, аз поднасям своите почитания.” Тази почит не е за мен. Тя идва от мен, но не е към мен. Тогава към кого е насочена? Бхагавате – към Всевишния Господ, който е изпълнен с божествено великолепие. И към васудевая – върховната интелигентност.

Така че значението е: „Да, аз поднасям почитта си на Всевишния Бог, който е върховната интелигентност.” Красиво е!

И това е закриляща мантра. Тя е като щит. В древните духовни писания са споменати различни видове духовна защита, сред които тази е една от най-могъщите. Знаете, в нашата традиция не е нужно да вярвате всичко; по-добре го пробвайте! Аз съм пробвал. Работи. Така че опитайте сами; когато сте в беда – била тя физическа, умствена или духовна – опитайте да повтаряте тази мантра. Ако я повтаряте силно на висок глас, тя ще бъде достатъчно страшна за противниците ви. Но ако я мантрувате на ум, умиротворено, ще бъдете защитени по невидим начин; противниците ви няма и да разберат как така не могат да ви въздействат. Защото ако се отдадем под божествената закрила, какво може да ни навреди? Дори и да дойде някаква несгода, трябва да сме готови да я приемем. Така че да се радваме на тази божествена защита е много благотворно. Опитайте сами. Ом намо бхагавате васудевая.

Днес започваме пътешествието си оттук. Но трябва да продължим нататък.

 

(следва продължение)Leave a Reply