Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
„Шримад Бхагаватам” дава дефиницията за освобождение:: “Освобождение е да се доближиш до изначалната си природа.” Това е когато действаме в съответствие с духа, а не според тялото. Това е нашето освобождение и от него няма връщане назад. Пътят е еднопосочен – обратно у дома, обратно при Бога. Ако постъпваме съобразно своята духовна природа, ще действаме по блажен начин.

Преди си мислех, че дори материалният живот би могъл да се изживее добре, без кой знае колко мъка. Но ако се огледам и се взра в лицата на хората по улиците, ще се наложи да преосмисля мнението си. Виждам, че този живот е пълен с всевъзможни видове страдания – тази гледна точка не е песимистична, а просто реалистична. Все пак да се надяваме, че в крайна сметка има решение и то е духовният път. За да намерим отговорите на въпросите, които изгарят сърцата ни, мъдростта, себеконтролът и любящото служене могат да ни помогнат. Стигнем ли до това ниво – да действаме според духовната си природа – тогава ще пеем, ще танцуваме и ще мантруваме, защото това са изначалните занимания на душата.

Това е идеалът – да имаме една блажена духовна перспектива. Няма съмнение, че трябва да се потрудим за да я постигнем; трябва да платим цената, входната такса за Вриндаван, но си заслужава да я платим.

А как да избегнем лицемерието? Мога да дам съвсем практичен пример за това: ако искаме да потърсим духовната си идентичност, много е полезно да свършим нещо практично. Веднъж един от моите духовни братя имаше един вид осъзнаване. Въпросът бил от типа: какво да правя в живота си. Той копаел в градината на Кришна в Нанда Фалва* , а въпросът му бил дали да се ожени или да си остане брахмачари (неженен). И получил осъзнаването: “Защо да се правя на голям брахмачари като не съм?!” Спрял да копае и си рекъл, че ще се ожени.

Когато чух тази история, тя много ми хареса, понеже определено доказва: ако имате проблеми или съмнения и извършите служене за Кришна, ще получите отговор. Кришна винаги е тук. Той казва: “Аз съм най-добрият приятел на всекиго”, а на един приятел можеш да кажеш всичко, не съществуват табута. Ако не знаеш пътя към Кришна, можеш да споделиш с отдадените Му. Това е една духовна практика – да отвориш ума си. Кришна помага. Когато човешкият ум е вече безсилен, милостта идва на помощ.

Нека се стараем да постъпваме според духовната си природа: да действаме във вечността, да действаме в пълно знание и да действаме в блаженство Това е духовният живот. Кришна ни изпраща покана и накрая казва: “Скочи! Направи го! Аз съм тук!! Ще се погрижа за всичко. Имаш толкова много задължения, но просто ела при мен. Аз ще поема всички грижи.” Трябва да вярваме на думите на Кришна: “Аз съм най-добрият ти приятел.” Това не е теория, а практика. Постарайте се да подходите към Него като към приятел.

 

*Нанда Фалва – селце недалече от гр. Сегед, Унгария, в което има ваишнавски храм.Leave a Reply