Archives

Calendar

September 2020
M T W T F S S
« Aug    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  

Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
meditation 1

(от лекция на Свами Тиртха, 04.01.2016 вечер, София)

(продължава от предишния понеделник)

След това се казва, че чистата преданост е все-благоприятна. „Шрила Рупа Госвами е дал определение за благоприятност. Той казва, че истинска благоприятност означава действия за добруването на всички хора по света. Понастоящем групи от хора се занимават с благотворителни дейности, засягащи някое общество или държава. Прави се дори опит за помощ в световен мащаб под формата на Организацията на Обединените Нации. Но заради недостатъците на ограничения национален обхват, подобна обща добротворческа програма за целия свят на практика е невъзможна. Това чисто бхакти движение обаче е толкова хубаво, че може да донесе най-висше благо на целия човешки род. Всеки може да бъде привлечен от това движение и да почувства резултатите.”[1]

И така, да се пропагандира духовната култура е най-висшата сред всички благотворни дейности. Защо? Защото това ще ни върне в изначалната ни позиция – а тя е да се радваме на Божията прегръдка. Изначалната позиция на душата е настроението на служене, на обмен. Не платено служене, а безкористно предано служене. В най-добрия случай – чисто предано служене.

Тогава то ще донесе щастие. Чистото предано служене ще донесе щастие. „Шрила Рупа Госвами е анализирал различните източници на щастие. Той е разделил щастието в три категории. Първата е щастие, извлечено от материално наслаждение; втората е щастие, извлечено от отъждествяване с Върховния Брахман; и накрая щастие, извлечено от чисто предано служене. В тантра-шастра бог Шива се обръща към жена си Сати по следния начин: „Моя скъпа съпруго, онзи, който се е отдал в лотосовите нозе на Говинда и по този начин е развил чисто Кришна съзнание, може с лекота да получи всички съвършенства, жадувани от имперсоналистите, а освен тях може да се наслаждава на щастието, постигнато от чистите предани.” Щастието, извлечено от чистото предано служене, е от най-висш тип, понеже е вечно.”

На практика всички останали видове щастие са ограничени – било то от времето или от обстоятелствата. Съществува и специален тип освобождение, което се нарича „не-вечно освобождение”. Много странно; очакваме освобождението да е вечно, нали? Но ето, има не-вечно освобождение – отиваш и после се връщаш. Това е като танц – една стъпка напред, две назад. Като хоро. Нарича се крама-мукти – освобождение стъпка по стъпка. Малко нагоре, малко назад, малко напред, малко назад… И също се казва, че тези, които пропуснат да обожават лично, да служат на Бога, дори да са постигнали един вид съвършенство, трябва да се върнат. Същевременно, даже да не си постигнал съвършенство, ако не забравяш за личното служене, можеш да се радваш на пълна благодат.

Защото знаете, обикновено има разлика между процеса като цяло и постиженията. Например, някои хора извършват много аскетични духовни практики – за да постигнат окончателен покой, когато няма да трябва да правят нищо. Сега те са много дейни – за да постигнат бездействие. Изтезават себе си – за да намерят умиротворение. Но за преданите няма разлика между настоящите дейности и вечните духовни дейности. Така че внимавайте! Ако ежедневната ви практика е самоизмъчване, страдание и оплаквания – ще правите това и там във вечността. Защото Кришна казва: „Аз мога да удовлетворя Своите предани по начина, който им харесва.” Така че щом това е вашата садхана, ежедневната ви практика, Бог казва „Аз ще ви даря съвършенство в нея. Плачете днес – можете да плачете завинаги!”

Затова трябва да сме много внимателни какво практикуваме ден след ден. Стремете се да пречиствате своята медитация. Това не е игра. Трябва да сме много качествени практикуващи, за да постигнем много качествено съвършенство. А въобще си нямаме и представа какви висши типове съвършенство ни очакват. Чистата бхакти е начало на всичко благоприятно. Това определено ще донесе щастие. А щастието от чистото предано служене е вечно.

 

(следва продължение)

[1] „Нектарът на предаността”, Гл.1Leave a Reply